KAWAN2 FOLLOWERS ALAM SIBER...terima kasih kerana sudi bersama saya..

Thursday 30 September 2010

Marble Cheese Kek ..Birthday Cake

Salam..semua!!!! hari ni akak buat birthday kek untuk Harfizan.Tempahan dr Sheedah untuk suami dia..Suruh buat Marble Cheese Kek...yg akak cerita dulu betapa sedapnya kek ni.Dah buat round ke empat kot baru sempat snap gmbar kek ni.Harfizan ni bukan jenis makan kek...cuma kek ni saja yg dia makan..Sooo dasyatnya rasa kek ni kan..nk resepi cari d cini...cari sendiri na....!!!
Cantik berseri Si Tuan Puteri, Siapa melihat tergila bayang,
Marble Cheese Kek Pilihan Si isteri, Buat Harfizan suami tersayang.

Satu October D pagi yg damai, Lahir Putera berbidan Che Ayu,
Jom, kita kata.. beramai ramai, Yeaahhhhh!!!!!! HAPPY BIRTHDAY TO Uuuuuu...


Monday 27 September 2010

Birthday 3 for 1 kek

Celebrate birthday 1st daughter, 2nd daughter & 4th daughter.....Yg 3rd bulan Nov nnti...
Moga Allah jadikan mereka ....anak yg solehah dunia dan akhirat amin....
Selamat Hari Lahir....!!! anak2 mak yg d kasihi...moga kebahagian mengiringi perjalanan hidup kamu semua....
Celebrate Sept Birthday Girls serentak !!!!.Jimat kan!.Ha ..kak norli buat masa raya kedua d rumah mak akak kt JURU hari tu. Bila tetamu dtg umah Mak akak ..kami sajikan Char Kuew Teow, Satay & Nasi himpit , kek & kuih raya. Ehm..seronok betullah bila jumpa sekali sekala..byk cerita nk update...masa berputar cepat..tup2 dh hmpir kul 12.00mlm....so baju masa tu dh kena tukar...masam dik peluh..asap char kuew teow...penat!!! Harap sgt2 agar Shawal tk berlalu pergi...Moga tahun depan ..pnjang umur kita jumpa lagi d cini..Nnti akak cari gmbar suasana raya d bukit JURU..nk select yg terbaik lah..kan .X pa tgk dulu birthdat kek edible ni dulu.

Saturday 25 September 2010

Cupcakes Hantaran

Ni Cupcake Fondant 16 biji tempahan dari Azian Mc D Perda, untuk majlis perkawinan saudara dia. Thema "Gold" pilihan majlis perkawinan kawan anak akak Norli tu..... sorry..ya...tersilap letak ayat. Actual majlis perkawinan...tpi tersilap taruh pertunangan. Apa apapun...sempat juga Azian amik lepas akak tukar abjad tu..Tq ya..4 the oder....Harapan agar azian berpuas hati..Dan pada pasangan pengantin..Selamat Pengantin Baru....
Set hantaran GOLD 16 biji...siap untuk Azian pickup..
CC Muffin Chocolate ..sedap rasanya...
Lepas buat bunga fondant...akak sapu glittering d atas..nya..ehm..betul2 tgk cntik..dlm gmbar kurang jelas..

Sunday 19 September 2010

Kek Kukus Buah Buahan Kontroversi

Kek Kukus 4 jam.....habis 1/2 tong gas agak...
Ni dok dlm transit sebelum d kukus...snap gambar mchm Mat Gebu buat...


Masa potong...kek dia cntik..x berburai buah buahan d dalam...colour kek pun cntik ...


Kek Buah Buahan Kontroversi resepi dari Blog Mat Gebu ( CMG ) - sapa x kenalkan...cakap mat Gebu semua bloggers kenal dia, akak pertama kali dalam hidup buat...itu pun Beesan akak yg pesan. Selalunya nk makan akak beli je...pasal d umah, akak sorang saja yg makan. Tapi hari tu bila rasa sikit..ish leh tahan gak. Again..lepas 1 week akak tanya anak akak...kek buah yg d peram tu...sedap ke lepas 1 week???? Dia kata ..nk rasa apa mak..habis lesap kek tu. Makna nya memang sedaplah tu.!!! So nnti akak leh buat lagi resepi Che Mat kita ni..Terima Kasih Che Mat dgn resepi tu...moga Allah saja yg membalas budi Che Mat kerana sudi share resepi family yg istimewa ni ye....Senang p lah umah Che Mat..serba serbi resepi ada...

Kek Kukus Buah Buahan Kontroversi
BAHAN-BAHANNYA :-)
375 g buah2an campuran (mix fruit)
250 g mentega "Golden Churn"
300 g tepung gandum*
1 camca teh sodium bicarbonate*
1 camca teh cream of tartar*(*disatukan dan diayak)
3 biji telur gred A
150 g gula kastor (boleh juga guna 'brown sugar')
150 g gula pasir (untuk gula hangus)
1/4 cawan badam keping (flakes almond)
1 biji pala, diparut (nutmeg)
Ceri merah/hijau untuk hiasan


CARA MEMBUATNYA :-)

Didihkan air dalam kukusan. Lenser tin berukuran 8 inci x 8 inci x 3 inci dengan mentega, alas dasar tin dengan kertas minyak, lenser juga kertas tadi. Tepung digaul bersama cream of tartar, soda bicarbonate dan ayak. Parut biji pala dan gaul rata. Masukkan buah2an campuran dan badan keping ke dalam tepung, gaul rata. Ini bertujuan mengelakkan buah2an tadi mendak dan tidak berterabur. Ketepikan.
Putar mentega bersama gula halus hingga kembang. Masukkan telur satu persatu sambil terus memutar hingga gebu. Jarak waktu untuk setiap biji telur ialah 1 minit. Putar rata. Pada kelajuan perlahan, masukkan tepung + buah2an campuran tadi, gaul hingga rata dan matikan mixer.
Masak gula pasir tadi dengan api sederhana hingga menjadi karamel, terus mengacau hingga karemal bertukar coklat keemasan. Tuang dalam adunan kek tadi dan on kan mixer, putar rata. Berhati2 ketika memasak dan menuang gula hangus kerana panas dan merbahaya.
Alih adunan ke dalam tin, susun ceri seperti dalam gambar, jika suka. Tutup dengan aluminium foil, kemaskan dan ikat kelilingnya dengan tali rafia. Kukus 4 jam. Lepas sejam, periksa air dalam kukusan, tambah menggunakan air panas juga, jangan guna air sejuk!.. Bila masak keluarkan kek dan biar sejuk sepenuhnya. Bungkus dengan plastik cling dan simpan dalam bekas sesuai....

Friday 17 September 2010

Chocolate Moist & Fondant

Start buat kek chocolate lepas subuh..then sambung pulak buat bunga ros fondant warna thema Gold untuk majlis pertunangan jiran anak akak yg tinggal d Kulim esok. Siap kul 2ptg ...hu hu..on time jugak. Semua buat hari yg sama..penat gak. Kelmarin p jalan2 beraya d dlm Pulau & Sungai Petani... Nama pasangan pulak...lupa nk tanya..Apa2 pun pada semua yg bertunang & yg bakal naik pelamin, akak ucapkan semoga kekal abadi hingga akhir nanti...& jangan lupa pesan akak ni..apa2 yg kitaaa lakukan..buatlah kerana Allah untuk mendapat keredaannya..Amin...

Something simple...dari Norlilovescake.blogspot.com..
Pilihan warna Gold...pada majlis pertunangan....
Kek size 7 inci...tinggi 4 inci...

Thursday 16 September 2010

Kek Pertunangan apit & Adah

Salam Syawal ke 7..public holiday ari ni..maka byk nya kenduri & open house nk attent. Tadi siap hias kek pertunangan APIT & SAADAH yg bakal berlansung hari Sabtu nnti. Selamat Bertunang dan moga kebahagiaan ini berlanjutan ke Jinjang Pelamin.Aminnn..!!!
Saadah pesan sebelum puasa lagi utuk majlis istimewa ni....mau gmbar atas kek pertunangan nya....
Tak cerewet orangnya...corak & warna d serah pada akak...since gambar ada bunga Daisy so..akak buat bunga fondant Daisies utk Adah ( bakal tunangan org....dah....!!! )

Fikirkan pasal kek nk travel..akak buat kek berat iaitu...Kek Madeira & D balut dgn fondant. Selain kek tahan lama....ia jugak tahan panas.....Hope bakal pengantin berpuas hati...


Tuesday 14 September 2010

Mocha Steamed Chocolate Cake

Mocha Steamed Chocolate Cake....sedap kek ni seindah namanya.Kak Norli buat masa hari raya tu...Tak muak bila makan dan yg best kek ni cntik bila di potong dan waktu berhidang pada tetamu. Resepi akak amik dari rumah RIMA Singapore.Nnti singgah lah rumah dia.Kek kek yg d hasilkan cntik2 belaka, pasti teruja nk mencuba.Tq ya RIMA kerana sudi share resepi yg sedap ni.
Menarikkan kek Mocca ni kan...
Lembut...rasa macham apam pun ada...

Mai..cuba try buat..masakpun kejap.. Ni resepi...yg d minta..akak x berapa pandai traslate.Faham2 lah sekolah dulu setakat MCE je...he..he..
MOCHA STEAMED CHOCLATE CAKE
BAHAN A

12 Egg yolk ( telur kuning)
7 Egg white ( telur putih)
350 g sugar
20 g emulsifier( Ovelette )

BAHAN B
200 gm flour ( tepung biasa )
40 gm milk powder (susu tepung)
1 tea spoon baking powder

BAHAN C
200 gm butter/margarine
50 gm coconut milk ( santan )

BAHAN D
1 tea spoon black forest paste ( x de ganti dgn coklat Emulco )
1 tea spoon Mocha Paste


METHOD :-

1. Pan 22x22x7cm – greased and line baking sheet ( akak guna 9” acuan bulat & alas dgn kertas minyak yg d grease)
2. Mixed Bahan B , set a side
3. Wisk ( pukul ) Bahan C until smooth ( npak lincin)– set a side ( letak d sebelah)
4. Beat (pukul ) Bahan A till thick and fluty. ( gebu). Add Bahan B and mixed well
5. Add Bahan C and continue to mixed well till combine
6. Devide batter in 3 equal parts. Warnakan dgn coklat Emulco, Mocha Paste & Warna asal.
7. Kukusan yg sedia panas. Masukan warna Coklat Emulco dulu. Kukus selama 10 minit. Lepas tu d ikuti dgn Mocha Paste ..kukus 10 minit. Akhir sekali masuk dan ratakan dgn warna asal.Kukus selama 20 minit.
8. Sejukkan kek sebelum d potong dan d hidangkan…


Thursday 2 September 2010

Kad Ucapan Selamat Hari Raya

Kad Raya dari Dr Inahar...ni baru update...sibuk!!!!! ala...ayat biasa akak guna ganti penyakit pemalas.Apa pun tq Ina kerna ingat kt Kak Norli d UTARA ni..

SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI





Assalammualaikum.....pada kawan kawan Kak Norli Yg jauh & yang dekat akak ingin mengucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI MAAF ZAHIR & BATIN ....moga ikatan persahabatan kita kekal abadi amin....Dan akak dengan rasa rendah hati ingin memohon ampun & maaf andai terdapat bicara akak yg tersentuh hati kalian tampa akak sedari.Dan maaf juga kiranya akak lama x berkumjumg ke umah kalain...kadang2 tu masa x mengizinkan..apa apa pun percayalah KALIAN semua tetap d sudut hati ni.Akak juga berharap kiranya kawan2 akak sudi kiranya membawa pulang KAD RAYA Akak yg x seberapa ni...Gantung lah ya...Salam Aidil Fitri akak Norli utuk Kalian Sekeluarga....LOVE U ALL...

Wednesday 1 September 2010

Kuih Cara Manis

Tadi ptg p kedai nk beli barang utuk berbuka nnti....tup tup ternmpak daun pandan fresh kt satu sudut...apa lagi otak akak norli teringat kuih cara dgn bancuhan air pandan..ehm wangi nya kuih kalau ada pandan yg asli dan yg pasti warna hijaunya berseri seri waktu d saji...betoi tak?
Ni dia kuih cara yg siap di bakar td...for sure sedap ..rasa lemak santan....d adun dgn air daun pandan...

Jom.....makan sama sama...Buat 2 cawan tpg gnadum + dua cawan 1/2 air daun pandan + santan 1 cawan ...+ 1 biji telur + 1/2 sudu kecik garam.

Blend semua dlm blender....then biar 15 min. Acuan kuih cara d gris dgn mentaga + minyak sikit...wanginya.....then tuang bancuhan tepung tadi. Taruh sedikit gula ( 1/2 sudu teh) dlm acuan dan tutup. Buka kembali ...tgk tpg warna hijau terang tanda dah masak..angkat....Dan hidang....

Last...jangan lupa posing kuih cara ni..na....update dlm blog...he.he..
Related Posts with Thumbnails