KAWAN2 FOLLOWERS ALAM SIBER...terima kasih kerana sudi bersama saya..

Monday, 28 March 2011

Blueberry Cheese Tart

Hari ni buat Blueberry Cheese Tart pulaq.....nk clear apa2 yg ada d peti sejuk. Resepi akak ambik dari Azita Kitchen....pandai betol ibu muda ni buat Cheese tart...Tart yg d hasilkan memang ada skill dan memang sedap.Dan dulu masa mula2 nk buat apam dot2 ..akak ambil resepi Apam comel dia dan akak taruh DOt2 ( patern asal dr Mamatiera ). Moga Allah memberi limpah rezeki yg mencurah2 untuk Azita dan keluarga...
Di sini resepinya....

Tart Crust / Shell

Bahan-bahan :
170gm marjerin
50gm gula aising
1 biji telur Gred C
290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla

Cara-cara :
1. Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu. Jangan putar lama sangat.
2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
4. Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.
5. Bakar pada suhu 170oC sehingga masak.

Nota :
Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat.

Cream Cheese Filling

Bahan-bahan :
250gm cream cheese
50gm gula kastor / gula halus
1 biji telur Saiz B
½ sudu teh esen vanilla / esen lemon

Cara-cara :
1. Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.
3. Masukkan filling ke dalam kulit tat.
4. Tuang cream cheese ke atasnya. Bakar selama 5 minit pada suhu 170oC. Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi.

Filling :
Blueberry, strawberry, kiwi, oren, dll.

Siap Tart dah...untuk d makan.....rupa tiada...tapi rasa..Power.....!!!!
TART ni x cntik mcham Azita buat..pasai akak dah langgar petua dia...APA DIA???
TGK Cheese dia x montok2 kan...CHEESE akak, telah d simpan d tempat beku. Ni masa beli ari tu...suruh anak buat housekeeping. Butter & Cheese semua angkut p simpan d tempat beku...

Sunday, 27 March 2011

Karipap Pusing

Ni project semalam...Karipap pusing buat makan ptg dgn kopi panas..Time tu pulaq hujan..maka 3 ketul sorang x rasa apa. Karipap jadi pilihan menu ptg...bila terserempak kt umah MAMAHAWA kelmarin.Tgk MAMAHAWA ( singapore ) buat fuh!!!! menggoda...


Belah selatan..selaluny org panggil EPO EPO. Teringat lagu MIMI Loma ..epo epo..di lima sen panas panas..belilah tuan dan puan ..epo epo buat sarapan......( smbung sendirilah...he..he..)
Montok montok karipap inti daging ni...
Petua Mak akak yg kata :- Nk karipap cntik gorengannya...1)api mesti perlahan. 2) ambil cop stick cucuk dlm kuali.kalau nmpak bubbles keluar d tepi chop stick..makan itu lah time yg sesuai masuk kan karipap d kuali. ( kulit karipap akak lincin cntik tak berkerutu ) 3) karipap kena d goreng selalu agar warna nya sekata. 4) Nk smbung gorengan seterusnya...tutup api balik...nk kool cikit minyak tu...then on balik api..baru masukkan karipap seterusnya..Ni kalau yg rajinlah..kalau x hantam sajalah...he..he..

Thursday, 24 March 2011

Roti Arab & Sambal Sardin

Pasti semua tahukan..akak sedang bercuti. Tak pi mana. dok kat rumah saja.So project akak..nk try buat kuih muih & kek2 rakan bloggers yg pandai dlm bidang ni.Mesti ada yg tertanya ...apasal memasak x dak dlm list.Ni nk cakap betul2...akak x suka masak pasal leceh lah..!
So semalam..lepas solat..terus menguli tpg nk buat roti Arab.Sedap roti ni bila d gandingkan dgn sambal tumis sardin.Terima kasih kepada Puteri Manja yg share resepi d Fb dia.Tak lupa pada tuan resepi asal dari SOFINAR. Enak betul bersarapan dgn roti Arab ni...cuba lah buat...
Gandingan yg Mantap.....
Minyak mengoreng mestilah panas betil...baru roti Arab mengembang cntik.....
Ni sambal tumis sardin.....( sardin yg d lenyek2 dgn bawang besar potong dadu...)
Roti garing d luar...tpi lembut d dalam.....ehm..jom cuba buat!! insyaallah menjadi..
ROTI ARAB

BAHAN-BAHAN ( 10 ORG MAKAN )

• 2 SUDU BESAR MENTEGA
• 2 SUDU BESAR MINYAK MASAK
• 2 SUDU BESAR GULA
• 300 ML AIR SUAM
• 6 G YIS
• 500G TPG GANDUM


CARA-CARA

1. MENTEGA, MINYAK DAN GULA DIBANCUH DENGAN AIR SUAM

2. TEPUNG DI GAUL DENGAN YIS

3. KEMUDIAN CAMPUR SEMUA BAHAN DAN ULI HINGGA LICIN DAN KENTAL

4. PERAP SELAMA 1JAM DALAM BEG PLASTIK YANG TERTUTUP ATAU BEKAS YANG TERTUTUP
5. ULI SEMULA DAN BUAT BULAT2 DALAM 18 BIJI

6. CANAI NIPIS LEBIH KURANG 0.4 CM

7. PANASKAN MINYAK DAN GORENG SEBIJI2, TUNGGU HINGGA ROTI KEMBUNG DULU BARU TERBALIKKAN.

8. SEDAP DIMAKAN BERSAMA KARI AYAM DAN DAGING....KALAU SAMBAL TUMIS PUN SODAP!!!!

Tuesday, 22 March 2011

MACARONS

Dah lama nk cuba buat MACARONS yg rata2 sudah d buat bloggers. Teringin sangat nk tahu apa rasanya..texturenya...dan bentuk rupa yg menarik. Memandangkan sekarang ni akak sedang bercuti...so byk free time. Lagipun skrg dah ada kawan kt umah ni... Mak Buyung menunggu hari...ni byk nk try itu & ini..Ok lah...ada org tolong makan dan rasa .Semangatlah nk buat. Resepi akak Norli amik dari blog RIMA SINGAPORE...sapa x kenai dia kan...setiap hasil tangan dia pasti mengoda....Terima kasih ya RIMA...Akak share resepi RIMA kat cini na....

Asal MACARONs ni dari France..nuuu....PAQIZ....x pa jom kita buat...kuih yg dok heboh2 ni..
Yg akak buatkan...x taulah jdik ke tidak...cengkerang d luar rapuh ..lembut...dlm pulaq..chewy..liat2 gitu.....manis...memanglah!!!!! tpi sedaplah..lemak2 manis..
Macham makan chocolate...kata manis...tpi nk lagi..dan lagi.... dan lagi......
Yg kecing manis......advise jgn makan lah na...pasai kalau mula makan...dia x leh berhenti...he..he..he..MACARONS punya pukulan..!!!

FRENCH MACARONS
By: Rima

Ingredients

Swiss Meringue

80g egg white (at room temperature)

65g caster sugar

80g ground almond

140g icing sugar

1/2tsp lemon juice

orange yellow colouring powder (i did 2 batches.. used purple in the other batch)

Filling

Chocolate Ganache

100g dark chocolate (i used valrhona 64%)

50g whipping cream

Method

Swiss Meringue Macarons:

1. Line 3 to 4 baking trays with silicon sheet. (i used baking sheet)

2. Use a round cookies cutter, press it into some cocoa powder or flour.

3. Use the cookies cutter to make some round imprint on the silicon sheet and set aside.

4. Sift icing sugar and almond together and set aside.

5. Pour sugar and egg white into a heatproof pan and place it over a saucepan of simmering water.

6. Stir constantly until sugar has dissolved and the mixture is warm to the touch (about 50 to 55C).

7. Pour the egg white and lemon juice into the mixing bowl with the whisk attachment and beat on medium-high speed until soft peaks then add in the powder colouring. (this time i used purple and yellow - shud hv added more powder as it turned out to be pastel purple lol)

8. Continue to beat until the egg white has cooled down and it look smooth and shiny. (medium peak but not dry)

9. Fold in the sifted mixture in 4 portions into the meringue. Do not over fold batter until it turn watery, batter should be slightly thicker than cake batter.(I hv tried dumping the sifted mixture all at once.. it works too)

10.Spoon batter into a piping bag and pipe it within the round imprint which had made earlier on.

11.Let the macarons to rest for 30mins.

12.Preheat oven to 150C.

13.Bake a tray at a time for 20-25mins, depend on individual oven. (i baked mine for 12mins)

14.Remove macarons and cool on a wire rack. (if ur having difficulty removing shell, spray a little water (mist) under baking sheet.. let it sit for a few sec and peel it off)

Chocolate Ganache:

1. Heat up the whipping cream.

2. Pour it into the dark chocolate and stir until it melted and smooth.

3. Leave it aside to set. (Slightly thicken for piping.)

Sunday, 20 March 2011

Birthday Kek Fiza & Yasmen

Semalam buatkan kek moist untuk birthday Fiza & Yasmen .(edible Image).Alhamdulillah...Fiza kata kek sedap....terima kasih ya Fiza kerana sudi order dgn akak. Maaf semalam x sempat nk bersua dgn Fiza...pasal ada urusan d rumah emak akak jap. Moga berjumpa lagi nanti ya....


CC hantaran Purple dan Putih

Set hantaran pertunangan purple/white order dari kawan hubby, Padilah buat jiran yg bakal melangsungan pertunangan anak nya. Moga majlis mendapat keberkatan Allah....Tq padi for u'r frequent order.


Maaf camera cap Ayam ni...set purple brtukar jadi warna biru.....

Wednesday, 16 March 2011

Kek Shekeen

Ahad sudah..kak norli buatkan majlis doa selamat & bacaan yaassin d umah mak akak kt JURU. Majlis buat sikit ja..dgn adik beradik kak Norli & kawan sekolah Shekeen d JURU.Org kata reunion...lah gak tu. Shekeen buat majlis makan2 ni kira belanja gaji pertama dia la ni...dan dia sedang bercuti ( on maternity leave..hu..hu....3 bulan !!!).Buat kek birthday Ladybird tuk Darwish yg dah setahun.Majlis ni semua ada byk package...pada semua yg hadir terima kasih byk2..moga kita dapat berhimpun lagi ya...

Kek buttercake & buttercream ...yg sedap & lembut & gebu..& x manis...
Combination colour.....pilihan shekeen .pandai gak buat pilihan...soft and sweet....!!!
Darwish...muka sedih ja...dia masih x bleh sesuaikan diri..dgn org yg jarang2 dia temui....
Ha...ni lah couple yg menunggu hari..kehadiran org baru dlm hidup mereka......dok kata baby girl insyaallah....
Ni antara kawan2 shekeen yg hadir pada hari tu....Tq...pada semua yg sudi kemari....Hope semua leh jumpa lagi na....

Tuesday, 15 March 2011

Birthday Kek ladybird Darwisy

Kek Ladybird ni.....cucu akak yg punya sempena hari lahirnya yg pertama..Darwisy ni suka Ladybird...Org nya x loket barangan permainan nya...bila d minta pasti d beri..kecuali Ladybird...! Ladybird akan d beri pada org..paling akhir sekali....Tpi bila kita pulangkan barangan nya kembali..Ladybird lah barangan yg pertama yg d ambil antara barangan yg ada...
coklate moist kek & d saluti fondant...... HAPPY BIRTHDAY DARWISY !!!!!!!!!!!
Bila tunjuk pada dia kek ni...mata dia x kelip2..melihat ladybird ni...
Mak Ladybird kena tyroid ....he..he...he...

Birthday Kek ladybird Darwisy

Monday, 14 March 2011

Happy Birthday Batrisya!!!! Batrisya smbut birthday yg ke 5 tahun.Ni cucu menakan..kak Norli yg bijak becakap.Masa hntar kek...bukan main exited nya dia...pasal dapat baby doll kek yg maknya tempah...Maaf tok Busu x sempat nk attend majlis tu.pasal order byk sgt...Jom kita layan gmbar dia. Idea ni rujuk kat christinelua823.blogspot.com. Byk akak belajar dari blog dia...Hasil tangan dia begitu memukau...Tq christine...

Batrisya is now 5 years old.....congratulation.....HEPI BESTDAY...!!!
Minature roses yg paling renyah nk buat....atas kepala....belakang..& d gown nya...

Links to this post

Sunday, 6 March 2011

Fondant 3 stack wedding cake Wawa & Amrie

Semalam selamat.. berlangsungnya Majlis Persandingan WAWA & AMRIE kat Dewan Marin Polis ( dekat dgn Marton & Nurul Ikan Bakar ) tepi dgn coaster road.Wawa awal2 dah booking kek perkahwinan Thema Merah & Putih jenis stack.Tq WAWA kerana sentiasa support Ngah...na!!! Mula Wawa nk pick up...tpi Ngah x confident xkut2 kek smpai tpi x sempurna...so pujuk2 NANA ..last2 dia kata ok...Ha as early as 9.30am..kek dah Ngah letak d singgah sana nu...Balik Perda...continue the next ordering...Lepas siap kek...p attend kenduri WAWA lak..Ehm....cntik sungguh pasangan pengantin. Nak snap photo dgn pengantin...malu pulak.So snap photo dr jarak jauh..Last..but not least...SELAMAT PENGANTIN BARU....pada WAWA & AMRIE...moga bahagia hingga akhir hayat..Amin....
Jom kita layan gmbar2 kek dan pengantin...

Nampak besar...tpi bila masuk dewan yg besar..kek nmpak kecik ja...
Kalau masuk DEWAN...kena propose Kek yg lebih bersaiz besar....a lesson for me...
Hope Wawa is satisfied with her Wedding Cake....

Meriah majlis WAWA...ni time sesi fotography....ramainya dok tunggu nk bergambar....Kak Norli tgk dari bawah ja lah...snap dari jarak jauh...hu..hu..
Related Posts with Thumbnails