KAWAN2 FOLLOWERS ALAM SIBER...terima kasih kerana sudi bersama saya..

Wednesday 24 August 2011

Pelbagai Cheese Tart Raya

Banyak hari x update blog....biasalah kan dah nak Raya, byk project kat dapur. Kuih Raya sedara terdekat dan Mak ja yang akak buat. Memandangkan nk buat sorang sorang. Semua kita nk buat ...dari A ke Z. Org tua tua dulu kata...bertuah hang Norli..ada 4 pompuan. Esok hang senang.....!.caya lah cakap aku....
Zaman la..ni...semua p belajaq..tinggal kita jugak kat rumah. Kalau depa adaaaa memang lega byk...oooiii budak budak cepatlah balik..tolong mak buat kuih Raya..


Ambil gak tempahan sikit2...cheese Tart..dari MARIA. Tu dia dia bawa list.....sampai akak kata...cukuplah tu Maria...takut x terbuat..Apa pun tq ya Maria kerana mengorder dari akak.
Ni Tart2 yg tunggu Maria nk pickup hari ni...dan next pickup on Friday pulaq...
Dok buat sorang2 macham nk terkeluaq screw pinggang......Luckily last weekend Nora balik membantu buat kulit Tart..kalau tak rasa 2 leh pengsan...

Thursday 18 August 2011

Lompang Pandan

Ramadhan ke 18 dah hari ni....kejap masa berlalukan...? Ari ni rehat kejap dari buat kulit tart...esok baru nk smbung balik. Juadah kuih berbuka ari ni ..Lompang Pandan. Antara favourite akak... tambah ada pandan..memang suka ! wangi pandan masa dok kukus..bergembak gembak satu rumah...Ehhmmm ...pasti sedap....

Selalunya akak Norli ..kalau buat kuih guna daun pandan..pasti akak mesin 10 helai daun tu..kerana akak nk original colour...baru cntik..cun melecun kuih yg terhasil...he..he..
Baru ni p kat pasar jumpa acuan kaca comei2 untuk buat kuih lompang...akak angkut lagi....Pasai lani susah nk dapat...acuan kaca gini...Yg ada acuan plastik biasa..banyakkan . Kalau pakai acuan kaca..lubang lompang cntik dan dalam..



KUEH LOMPANG ( hasil 31 biji Lompang )

Bahan A

1 1/2 cawan tepung beras
1/2 sudu kecil kapur [bancuh dan tapis]
Kelapa muda diparut gaul dgn sikit garam

½ cawan air daun pandan. ( dari 6 helai daun pandan mesin dgn ½ cawan air )

Bahan B [masak sehingga mendideh dan tapiskan]
1/2 cawan gula biasa
2 cawan air

Cara:
1. Bancuhkan tepung dgn air kapur yg ditapis bersama ½ cwan air daun pandan.
2. Tuangkan air gula yang suam dan kacau rata.
3. Panaskan cawan kecil dalam kukusan.
4. Tapiskan adunan kedalan teko untuk memudahkan dituangkan kedlam acuan kecil.
5. Kukuskan kueh selama 15 minit.
6. Sejukkan kueh.
7. Cungkilkan perlahan dan masukkan kelapa parut .

( akak norli x cmpur tpg jagung....pasal dlm tpg beras selalunya sudah d adunkan tpg jagung sekali ).

Thursday 11 August 2011

Kuih Cara Berlauk




Ramadhan 11...buat kuih simple & senang. Kuih Cara Berlauk...buat 1/2 cup tpg gandum ja...itu pun hasilnya dpt 28 ketul. 4 kali msk dah siap. Comel2 nya acuan ni..cmca makan pun besar dari acuan cara akak. Msk mulut sekali ngap.
Kuih traditional yg mudah tpi sedap.Tak muak makan dia...Inti Ayam akak amik sikit dari bahan masak Paprik. Org yg selalu p kedai dh p kerja..payah lah sikit..so kalau lupa apa2 barang...nasib lah. Time ni dah sibuk nk buat kuih Raya..so apa yg ada..akak cuba hsilkan.

PUDING TAUHU ( Tofu Pudding )

Semalam puding Tauhu ( Tofu Puding ) akak buat kan untuk berbuka. Banyak juga quantity nya kalau setakat dua orang nk habiskan...hu..hu..penat gak !. Walaubagaimana pun puding ni leh simpan ..asal dok dlm peti sejuk tu kan. Lain kali kena buat separuh adunan dak ok dah!
Memang sedap sgt....x berapa manis...dan manisnya depend kat sirap buah tu...menyegarkan bila masuk d mulut. Nanti leh buat masa raya.

Mula mula nmpak kat umah Mas (DUNIAKU)...tahan sabar..msk dlm list dulu..lepas tu Love buat publish kt Fb dia...mana leh sabar..terus buat.. Nak buat pun senang sgt...cuma kalau penyakit M dtg....x leh nk kata apa..he..he...Apa pun terima kasih pada blogger2 yg memberi inspirasi untuk akak mencuba..

Jom tgk resepi.....

Byknya Buah..smpai tak nampak Tauhu akak....sila cari yg mana Tauhu tu..he..he..!
Di cini..baru nmpak hasil Tauhu akak.....versi TRIO...

Byk..tu..silalah ambil yg mana suka.....

Puding Tauhu
Sumber : MasDuniaku
Bahan :
  • 1/2 paket agar2 strip (direndam ,pastu toskan) ~ lebih kurang 18gm
  • 1 1/2 liter air
  • 1 cawan santan pekat
  • 1 tin kecil susu pekat manis
  • 1 tin susu cair
  • 4 sudu besar gula
  • 2 helai daun pandan - disimpulkan
Cara membuat Puding Tauhu :
  1. Masakkan agar2 dengan air hingga mendidih dan larut agar2 tadi. Masukkan sekali gula dan daun pandan.
  2. Satukan santan dan kedua2 susu dalam sebuah bekas. Kacau hingga sebati.
  3. Masukkan adunan susu kedalam periuk berisi agar2 dan masaklah hingga mendidih, jgn lupa mengacaunya ya.. Bila dah mendidih terus padamkan api dan jgn biarkan mendidih lama takut nanti pecah minyak.
  4. Biarkan hingga suam2 kuku dan hendaklah ditapis sebelum dicurahkan ke dalam loyang atau bekas acuan kecil2. Jgn sekali2 tuang kedalam loyang ketika masih panas kerana nanti akan terbentuk lapisan yg tak cantik (dan tak sedap nak makan)kat atasnya.
  5. Bila dah sejuk, masukkan kedalam peti ais. Bila nak menghidangnya, cedukkan dgn senduk ke dalam bekas(spt taufo fah) dan letakkan laici dan kuah ke atasnya.
  6. Boleh juga kalau nak letak dlm bekas kecik dan hidangkan bersama laici atau fruit koktel.

Tuesday 9 August 2011

CucoQ Tauhu Sedap..

Kuih Cucur Tauhu Sedap.....memang SEDAP!!!! tak tipu punya...Tak sesal punya kalau buat. Ni akak pernah buat dulu...tapi terlupa juadah kuih yg memang ada ummpph...sehingga terjumpaPuan Yatie (Yatiememories ) kita kt Johor buat Jumaat sudah. Tanam semangat kena buat..so hari ni termakbul hajat..Alhamdulillah..
Asal resepi dari Chef Hanieliza....memang tak dinafikan hebat resepi chef kita ni. Terima kasih pada semua sahabat2 bloggers..yg pernah akak amik resepi2 mereka & kerana sudi share resepi mereka. Kerana mereka...hasil kuih akak x pernah mengecewakan....dan moga Allah saja yg membalas budi ...keikhlasan mereka. Jazakallah...


Sos nya.....
Cili Hidup 4 biji ( besar) + 1 ketul bawang putih = mesin bagi halus. Taruh air dlm setengah cawan masa blender. Then taruh dlam periuk.Masuk tomato sos 4 c besar + cuka 11/2 c besar + 2 c besar gula + secubit garam= Msk atas api perlahan hingga pekat.Rasa.....add in apa yg kurang ikut lidah masing2. Bagi akak kena ada masam masam manis....baru dia menangkap dgn cucur tauhu tu..selamat mencuba...



Resepi Asal : Chef Hanieliza.

Cucur Tauhu
Bahan :-
3 keping tauhu lembut
200 gram udang [buangkan kulit]
1 labu bawang besar [potong dadu]
2 tangkai cili merah [cincang]
2 pokok daun bawang [potong pendek]
2 cawan tepung gandum ]
1 cawan tepung naik sendiri ] ayak
2 cawan air
Garam secukupnya
2 cawan minyak
Sos cili
Cara
1. Tauhu dan udang dipotong kecil.
2. Masukkan semua bahan kecuali minyak dan sos cili dalam mangkuk adunan n gaulkan rata.
3. Panaskan minyak dan sudukan adunan dalam kuali.
4. Gorengkan sehingga kuning keemasan.
5. Angkat dan toskan. Hidangkan
.

Monday 8 August 2011

Kuih Jongkong

Kuih kegemaran family akak. Jonkong ...sepupu cendol lah ni..Cuma jongkong d taruh dlm bekas ..dan d potong bila kuih ni betul2 sejuk. Simpan dlm peti sejuk , lepas tu siram dgn santan yg d msk bersama gula merah atau gula kabung.
Sedap...!!!!!

Akak suka mesin daun pandan byk..supaya warnanya yg hijau asli , pasti nmpak menarik & cntik. Selain tu bau harum daun pandan masa mengacau adunan ni pasti memenuhi ruang dapur....

Kacau adunan tpg hingga pekat & berkilat...dgn api yg perlahan. Supaya masaknya sekata...

Tpg yg masak betul....bila kita nk potongkan..akan terkulai2 ( lembut lembai ) dan x patah. Resepi pernah akak taruh pada entry yg lepas....

Sunday 7 August 2011

CUCOQ KERIA

Kuih Keria ubi keledek.... menu kuih untuk berbuka..ni akak buat dah dekat pukul 6ptg. Sempat ja buat dia, pasal simple & senang nk buat. Lagipun nk buat cuma untuk dua org ja, tu pun hasil Cucuq Keria ( panggilan belah Utara )dah dpt 16 ketul yg comei2. Habis...gak kuih ni..pasal kuih ni lembut & kecil molek. sekali msk mulut hilang begitu saja.
Selalunya yg sering kita beli, keras dan byk rasa tepung. Kalau kita buat sendiri....insyaallah puas hati bila makan.....

Bahan2 yg ada d rumah- 1ketol ubi keledek ( orange) 356gm .akak tmbang td...
130gm tpg gandum
Ubi yg dh d rebus..d lenyek hingga lembut.Campur tpg dan sedikit garam...uli hingga sebati. Jgn taruh air ya. Pasal ubi tu dh pun berair. Adunan agak lembut...so celup cari dgn minyak masak untuk mengentel dan lenyek sikit serta lubangkan tgh2 nya dgn celup jari kelingking dgn jari. Agar tepung tak melekat d jari...
Goreng hingga kekuningan .Angkat then golek dgn gula castor.

Siap dah....walau pun sejuk..tpi Kuih Keria ni tetap lembut....

Friday 5 August 2011

Mee Jawa Goreng

Mee Jawa Goreng yg simple hidangan berbuka tadi. Siang tadi tgk kat umah ayu singapore mee yg dia buat begitu menyelerakan...dgn kerangnya lagi..Tapi Kak Norli tak boh kerang...pasal org yg g kedai lupa beli, so akak taruh apa yg ada. Janji yg d hajati termakbul sudah....

Resepi dia..x yah taruh lah ye...biasa ja..main cmpak2 lepas tu rasa....kena rasa pedas..masam...manis kicap...sos tiram...( x yah boh garam ). Siap!!! terangkat. He..he..sendiri msk sendiri angkat..

Pengat Nangka Cendol

Pengat Nangka Cendol yg akak buat berbuka semalam.....sedap!!!!..lama x makan. Kalau berpuasa semangat nk buat kuih ni berkobar2 ...otak dah set apa yg teringin...pastu suruh hubby akak g cari...Ikut2 nk buat ni memang senang kan. cuma antara nk buat dgn x nak saja.

Masak gula merah & gula putih dgn santan cair + sedikit garam + daun pandan. Bila dh mendidih sikit taruh nangka & cendol dgn sntan pekat. Kacau rata...bila nmpak dah mendidih sikit..terus angkat. Jgn biar mendidih terus......nnti santan naik kepala...pengat dah x cntik...selamat menjamu selera...

Monday 1 August 2011

Talam Pandan

Salam Ramadhan buat semua yg singgah d cini. Lama akak tak bersiaran, bukan p mana. Dok kat Penang gak. Cuma sibuk..dgn urusan harian sejak dua menjak ni. Minggu sudah jaga Daneeya ( cucu akak yg baru 4 bln ) the whole week...pasal si Ibu kena kerja kat Hosp. Slim River. Tak sampai hati biar dia duduk d Nursery.....sepanjang satu minggu tu.
Ok...cakap pasal kuih Talam Pandan yg akak buat hari ni...untuk berbuka. Simple dan senang nk buat...yg susah tu...semangat nk buat! Bukan apa....akak berbuka tadi pun sorang2.

Resepi dari sumber Hanie liza...sedap & lembut...Terima Kasih Ya...Hanie Liza. Akak buat separuh adunan ja...pakai loyang bulat 6 ".

KUEH TALAM PANDAN
sumber : Hanieliza

Bahan Lapisan Bawah
1 caw tepung beras
1 s/b tepung jagung
1/2 cawan gula
2 cawan santan cair
1 cawan jus pandan & pewarna hijau

Cara
1. Gaul semua bahan, masukkan dalam periuk dan kacau sebentar saja atas api.
2. Masukkan dalam loyang 8 x 8 inci yg telah lapikkan pelastik.
3. Kukus sehingga masak [20 minit].

Bahan Lapisan Atas
1 cawan tepung beras
3 cawan santan pekat + sket garam

Cara
1. Gaul semua bahan dan tapiskan.
2. Masakkan sikit atas api. Kacau rata sekejap saja.
3. Cakarkan permukaan lapisan bawah dengan garfu.
4. Tuangkan perlahan2 keatas lapisan bawah.
5. Kukus sehingga masak [20 minit].
6. Sejukkan betul-betul baru dipotong.

Related Posts with Thumbnails