KAWAN2 FOLLOWERS ALAM SIBER...terima kasih kerana sudi bersama saya..

Thursday, 3 September 2009

Kuih JONGKONG



Petang td teringat pulak nak makan kuih Jongkong yang dah lama kami tak makan.Semua family memang suka kuih ni..Belah Utara panggil Jongkong , kuih ni adik beradik dengan CENDOL, cuma Cendol tu di taruh dalam acuan utk jd lebih kecil. Kuahnya ialah santan dan gula merah plus gula putih sikit.Sedap!!! kita simpan dlm refrigerator biar sejuk,taruh kuahnya dan MAKAN...EHMm...sedap !!!tak yah kunyah..terus telan..Best . Nak cuba, nanti akak update recepinya di comment ya.

8 comments:

  1. kalau dapat makan sejuk ni mesti lagi umphhh !!

    ReplyDelete
  2. Resepi Kuih Jongkong:-
    ISI JONGKONG
    3 cawan tpg Beras
    11 cawan air. ( included air daun pandan )
    10 helai daun pandan d kisar ambil juicenya.
    1/4sdk kapur sirih
    1/4sdk garam

    KUAH JONGKONG
    4 cwn santan
    1 cawan air gula ( 1/2 cup gule merah + 1/2 cup gula putih )
    1/2 sdk garam
    CARA2
    1.Semua bahan2 utk isi jongkong dbancuh & dtapis.Letak datas api yg perlahan sambil dkacau tanpa henti hingga bancuhan jd pekat dan bertali.Jatuh berderai.dlm 20 ke 25min siap masak.Utk kepastian tpg masak, just put few drops dlm cawan berisi air.Kiranya tpg jongkong x lerai & masih dlm bentuk butiran..jd masaklah ya..Tuang dlm bekas,sejukkan bru letak dlm peti sejuk. sebelum d potong.
    Utk Kuah:
    Masuk santan kedlam kedua2 gula yg di masak dahulu & d tapis. Kacau mesra & rasa ikut kesesuai selera anda.Garam dmskkan bg nak rasa lemak kuah tu. ok selamat mencuba.Any query just call me..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau xdak kapur sirih xpa ka?

      Delete
  3. Ya..CT..!! kalau sejuk memang best!!! Tak rasa jongkong tiba2 terus msk keronkong..He..he..bijak2..

    ReplyDelete
  4. Assalammualaikum,,,,Enak nich kalau dibuatin......
    pa lagi buat buka puasa..

    ReplyDelete
  5. Hello! Do you want to download movie, game or beautiful girls pls visit

    http://llc-movies.blogspot.com
    http://sexylady-asian.blogspot.com
    http://llc-freegame.blogspot.com
    http://over18movie.blogspot.com
    Thanks!!!

    ReplyDelete
  6. aik buat jongkong lagi ke? bru je buat mase kt umah tronoh..hehe

    ReplyDelete
  7. ermmm...yummmie! sedapnya ..alamak terliurlah saya..nak buat ala tak pandai...

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails