KAWAN2 FOLLOWERS ALAM SIBER...terima kasih kerana sudi bersama saya..

Sunday, 15 November 2009

Mee Berlada & Cili jerok



Hari minggu...x nak masak , just mee berlada & cili jerok.Pasal nanti tengah hari nak pi kenduri.Lepas tu nak gi umah mak kejap..ziarah dia.
Sapa nak try.... d bawah ni akak attached resepinya.

Mee Berlada ( utk 3 orang makan )
Ramuan :-

Bawang putih 2 ulas – Katok aja.
Daging hilis nipis2 - 5 camaca besar
Isi ayam hiris nipis – 5 camca besar
Sotong 3 ekor – potong bulat2
Telur 2 biji – pukul & d goreng cincang
Sawi, 1 pokok
Gobis sejorong
Mee ½ kilo( bila masak jd byk cukup 3 orang makan )
Lada hitam , garam , sos tiram , kicap manis
Cara2 nya:-
Tumis bawang putih bagi kuning. Then masuk sotong, udang & daging. Taruh garam & gula kacau rata. Then boh air sedikit agak2 ya. Nak masakkan sekejap sotong ,udang & dagin tu. 5 minit. Dont masak lama2 ya, pasal , kita X nak bahan2 tu over cook. Then masukkan gobis, sawi & mee. Taruh kicap, sos tiram. Kacau sekejap.Then taruh telur cincang & sedikit lada hitam. Kalau kering taruh sedikit air lagi. Kacau rata & tutup api. Jangan masak lama2 kita tak mau mee kita kembang & mee outcome mesti basah2 lembab. Ehm..best lawan dgn cili cerok. Terangkat...mai dgn cuaca hujan 2 gini. Cuba lah jgn tak cuba.
Untuk Cili jerok:
Potong 10 biji cili burung bulat & kasar2 lah. Taruh dlm air yg mendidih just a few second then tos kan. Taruh dlm mangkok kecil.boh garam,gula & perahan limau. –ikut rasa. Boleh d simpan lama.
Resepi sempoi aja..., mak akak yang ajar buat lagu ni. Cepat , ringkas & for sure sedap!!! Entahlah mak kak norli dia buat apa pun sedap.Bukan macam akak main sukat2.Dia main campak aja dlm kuali tp rasa dia sentiasa maintain dan Hoooo Leow...!!!

6 comments:

  1. salam..hari minggu macam ni best jugak makan mee goreng tu...nampak pun dah sedap.

    ReplyDelete
  2. Salam Kenal..

    Wahhh.. nampak menarik & sedap la mee tuw.. lamer gak x masak mee.. tingin la nak cube.. TQ..

    ReplyDelete
  3. sedapnyeee...nyum nyum..mkn pns2 lagik sedap kannnn

    ReplyDelete
  4. Salm...mai lah kt umah akak nanti akak buat kan!
    Paling Best kalu yg akak suka buat ialah mee jawa udang.jgn kata akak perasaan lak tpi yg tu favourite semua ahli keluarga akak.Jom nak cuba ...mai Penang ya...!!!

    ReplyDelete
  5. Sedapnya nampak mee tu...tgh lapaq ni blm lunch lg...

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails