Kuih Apam Snow White....untuk sarapan pagi .Cepat...Mudah....Sedap...Resepi nya pun ringkas...x susah mana nk sediakan. Blogger yg d luar sana..cuba buat.pasti x menghampakan. Dah ptg begini...apam still lembut....Nanti kalau ada yg buat kenduri kesyukuran..ha ini lah antara buah tangan yg sesuai....sgt.!.Kalau nk buat buah tangan...buatlah dlm acuan kuih lompang..Buat bewarna warni....pasti nampak berseri.
Akak buat 1/2 adunan saja...tu pun dah byk biji akak dapat....gula pasir tu akak taruh 3/4 cup saja untuk 1/2 resepi...ehm...dah cntik dah tu....P lekas...buat lani...ehm...BEST !
Terima kasih pada qnq0910 dari MNy Resepi......sedap...gebu...lembut & menangkap betoi bila makan bersama kelapa parut.
Resepi rujukan dr: qnq0910 My Resepi.
Bahan-bahan ( 5 orang makan )
- 3 cawan tepung beras
- 1 cawan tepung gandum
- 2 cawan gula pasir
- 1 packet mauripan@ibu roti
- 2 cawan nasi
- 3 cawan air
Cara-cara
- masukkan semua bahan ke dalam mangkuk yg sederhana besar kecuali nasi dan air
- gaul bahan tersebut dan ketepikan sementara waktu
- kisar/blend nasi dengan air sampai betul2 hancur
- campurkan nasi yg telah diblend dengan bahan yg telah digaul tadi dan sebatikan adunan
- biarkan adunan mesra selama satu jam..adunan akan mengembang selepas tu...
- selepas satu jam, isikan adunan ke dalam acuan jeli/agar2 dan kukus dalam pengukus yang telah dipanaskan terlebih dahulu dalam 10-15minit
- note: sapukan acuan dengan sedikit minyak sebelum mengukus supaya hasilnya mengikut bentuk acuan bila dikeluarkan.
cantiknyer berwarna warni.. kita pun suka apam ni.. senang nak buat..
ReplyDeleteWow, so colourful and yummy looking appams!!! :D
ReplyDeleteKak Norli ..ooo..kak..
ReplyDeleteNak sikit apam yg warna warni tu.. Rajin mewarnakan kuih dier...
chantiknya...sedap kan? saya baru ja buat, 1/2 adunan gak. saya sorg ja makan sampai sok hari hehehe.
ReplyDeleteya.cute
ReplyDeleteMadiha, Love, Naz, Hanim & Mama tiara.....
ReplyDeleteApam ni sedap...x berapa manis.lembut , gebu & mudah nk sediakan. X yah nk peram lama2. Bila dah buat jadikaan....rasa macham chef yg berpengalaman yg buatkan...he..he... Tq semua yg sudi ke sini...
Tolong kak norli kenapa saya buat tak jadik .Rasa jeles rasa sedih. Ada ape2 petua. Saya dah terbayang-bayang nak makan petang nie.Bila tengok dia lembik je menangis dalam hati.Macam dah ikut semua step.
ReplyDelete