KAWAN2 FOLLOWERS ALAM SIBER...terima kasih kerana sudi bersama saya..

Sunday, 17 July 2011

Kuih Lompang

Kuih Lompang gula merah siap d kukus pagi tadi, buat sarapan dan untuk activity bacaan Yaseen buat anak2 yg bakal menduduki ujian UPSR ,PMR & SPM tak lama lagi. Bulan Ramdhan pun makin hampir, so kenduri sekali d majlis yg sama. Majlis bermula 10pagi, so lepas subuh terus mengukus lompang2 dlm acuan kaca yg comel2...
Masa menghantar siap untuk join group baca Yaseen tiba2 ada pangilan yg x dpt d elakkan...maka terpaksa meninggalkan majlis yg siap d atur oleh komitee2 blog B. Mintak maaf byk2 ya..nnti lain kali akak join lagi...insyaallah....
Cerita pasal lompang ni...memang mak akak suka buat masa akak kecil 2 dulu...tpi dia x ajar akak main sukat2..just agak2 tetapi insyaallah pasti menjadi.....Kali ni akak sukat untuk akak update d blog. Resepi ..untuk panduan anak2 akak nnti.

Lompang2 yg sudah siap ..lembut & x berapa manis....
Lupa pulaq nk tunjk lompang yg berlubang .....Selalu pastikan beli tpg beras Cap Teratai atau Cap gajah 3 kepala..pasti hasil kuih menjadi...insyaallah.
Acuan lompang mesti d panaskan sekejap..( kukus dulu) sebelum d tuang bancuhan tpg lompang tadi...Kay. bawah ni adalah resepi kuih lompang utuk sapa2 yg nk try....SEDAP!!!
memandangkan resepi Mak sama dgn Hanie Liza so akak amik sukatan yg hanie beri pada sapa2 yg teringin nak buat nanti...

Tq...Hanie Liza 4 the resepi. Akak Cedok resepi Hanie na...

SUMBER :- Hanie Liza

KUEH LOMPANG

Bahan A

2 cawan tepung beras
1/2 sudu kecil kapur [bancuh dan tapis]
Kelapa muda diparut gaul dgn sikit garam

Bahan B [masak sehingga mendideh dan tapiskan]
1/2 cawan gula biasa
1/2 cawan gula merah
4 cawan air

Cara:
1. Bancuhkan tepung dgn air kapur yg ditapis.
2. Tuangkan air gula yang suam dan kacau rata.
3. Panaskan cawan kecil dalam kukusan.
4. Tapiskan adunan kedalan teko untuk memudahkan dituangkan kedlam acuan kecil.
5. Kukuskan kueh selama 20 minit.
6. Sejukkan kueh.
7. Cungkilkan perlahan dan masukkan kelapa parut .


(untuk senang menangkalkan kuih dari acuan...redam kejap kuih lompang dlm air then cungkil dgn pisau tajam..mudah kuih meluncur turun dari acuan tu...)

7 comments:

  1. Assalam kak best ni lompang lamanya tak mengukuih

    ReplyDelete
  2. salam kak norli...lama dah cari resepi ni...nanti boleh try....bestkan kalau ada aktiviti2 mcm ni...tq

    ReplyDelete
  3. Errmm sedapnya. suka sangat kuih ni.

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum Kak Norli

    dulu2 rajin juga buat
    sekarang ni nampaknya beli ajer

    Wassalam

    ReplyDelete
  5. Kak Norli...18 July 2011 13:04

    Assalam d pagi Isnin.buat Chik mimi, Eni, Kak Sam & Rozali..

    Terima Kasih krna sudi dtg ke umah akak...Memang sedap kuih lompang..lembut dgn rasa lemak2 masin nyor tu..Rasa pun x berapa manis ..just nice untuk org tua seperti akak...cuba na..

    ReplyDelete
  6. assalamualaikum Kak Norli ...

    bila tengok kuih lompang tu , teringat kat kampong halaman di utara...dulu2 selalu buat kuih tu , guna tepong beras yg dikisar sendiri... tp la ni dah lama tak makan kuih lompang, tp nk oder pun jauh sangat.

    ReplyDelete
  7. Hi to every single one, it's genuinely a good for me to pay a visit this site, it includes important Information.

    My web-site :: link

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails