KAWAN2 FOLLOWERS ALAM SIBER...terima kasih kerana sudi bersama saya..

Friday, 4 December 2009

Blueberry Cheese Tart




Semalam buat Blueberry Cheese Tart dr.sumber http://rinnchan.fotopages.com/. Sedap tart ni...menantu bawa pi kerja..semuanya kata sdap...Tq ya rinn...akak ambil resepi rinn copy paste kat sini ya..Oh ya...Biras akak Mahani yg minta resepi Cheese tart ari tu leh lah cuba ya...Memang sedap!! So kita layan gambar2 yg akak ambik.Pakai Handphone aja.Camera akak dh kong! Ari tu pi Singapore..sayang byk ajenda ingat nak share kt sini tpi camera akak dh jalan..Ehm kesian..kesian..

BLUEBERRY CHEESE TART
Makes 12 ( sumber Rinnchan )

Bahan-bahan:
Untuk doh pastri
125gm butter
40gm icing sugar
1 biji telur
220gm tepung gandum
1/2 teaspn esen vanila

Kaedah penyediaan:
1. Satukan semua bahan dan uli sehingga menjadi doh.
2. Ambil sebahagian kecil doh dan tekankan dalam acuan tat. Sila rujuk gambar di atas.
3. Cucuk-cucuk pastri menggunakan garpu dan bakar doh pastri selama 8-10 minit atau sehingga separuh masak pada suhu 175 darjah cel.
4. Sementara itu sediakan bahan isian cheese.

Bahan Isian cheese:
250gm cream cheese
3/4 cwn gula icing
1 biji telur
1/2 cwn whipping cream
1 camca teh esen vanila
Blueberry filling secukupnya
*Nota:Sukatan Isian cheese ini sebenarnya boleh cater utk dua sukatan doh pastri di atas. Jadi, sekiranya anda hanya ingin membuat sedozen tart kurangkanlah sukatan ini kepada separuh.

Kaedah penyediaan:
1. Pukul cheese dan telur hingga sebati.
2. Masukkan esen vanila dan telur dan whipping cream.
3. Teruskan memukul adunan sehingga kelihatan berkrim.
4. Tuangkan adunan secukupnya ke dalam pastri separuh masak tadi dan sudukan blueberry filling
di tengah-tengahnya.
5. Masukkan kembali ke dalam oven dan bakar selama 15-20 minit pada suhu 175 darj cel.
Sejukkan sebelum dialih dari acuan dan diletak dalam papercup.

3 comments:

  1. Puan, Minta izin saya pun dah copy recipe cheese tart ni kat blog saya. Insya weekend ni nak cuba. Thanks coz share the recipe.

    ReplyDelete
  2. Salam...lina...ambik lah..akak pun ambik kt blog rinnchan.Tengok Tart dia ...immediately rasa nak buat..sedap..

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails