Petang td teringat pulak nak makan kuih Jongkong yang dah lama kami tak makan.Semua family memang suka kuih ni..Belah Utara panggil Jongkong , kuih ni adik beradik dengan CENDOL, cuma Cendol tu di taruh dalam acuan utk jd lebih kecil. Kuahnya ialah santan dan gula merah plus gula putih sikit.Sedap!!! kita simpan dlm refrigerator biar sejuk,taruh kuahnya dan MAKAN...EHMm...sedap !!!tak yah kunyah..terus telan..Best . Nak cuba, nanti akak update recepinya di comment ya.
Resepi Kuih Jongkong:- ISI JONGKONG 3 cawan tpg Beras 11 cawan air. ( included air daun pandan ) 10 helai daun pandan d kisar ambil juicenya. 1/4sdk kapur sirih 1/4sdk garam
KUAH JONGKONG 4 cwn santan 1 cawan air gula ( 1/2 cup gule merah + 1/2 cup gula putih ) 1/2 sdk garam CARA2 1.Semua bahan2 utk isi jongkong dbancuh & dtapis.Letak datas api yg perlahan sambil dkacau tanpa henti hingga bancuhan jd pekat dan bertali.Jatuh berderai.dlm 20 ke 25min siap masak.Utk kepastian tpg masak, just put few drops dlm cawan berisi air.Kiranya tpg jongkong x lerai & masih dlm bentuk butiran..jd masaklah ya..Tuang dlm bekas,sejukkan bru letak dlm peti sejuk. sebelum d potong. Utk Kuah: Masuk santan kedlam kedua2 gula yg di masak dahulu & d tapis. Kacau mesra & rasa ikut kesesuai selera anda.Garam dmskkan bg nak rasa lemak kuah tu. ok selamat mencuba.Any query just call me..
KIRANYA Berminat Untuk Menempah sila Contact Kak Norli....
Email : zaleharazak83@gmail.com
Ym : Kak Norli
Call akak atau SMS di No H/p : 013-4593352
Sila Message ke Fb Noor Zaleha Jaafar untuk senang berurusan ye.. Setiap kek yg d pesan hendaklah membuat pembayaran sebanyak 50% dari jumlah harga kek ke account:-
Setelah pembayaran d buat..sila sms kak Norli utk pemberitahuan. Terima Kasih...
NorliLovesCake:-
Sedia menerima tempahan untuk majlis perkawinan, pertunangan, Harijadi & sebagainya.
Product:- Cupcakes, Kek, Muffin, Lapis Sarawak, Roll Sarawak & dll.Di jamin sedap, bersih & yang paling penting Halal.
RED VELVET CAKE
-
Ini kek harijadi Alya pada hampir ke penghujung tahun 2011. Dibuat kerana
nak tahu sangat apa sebenarnya keistimewaan kek ini sehingga menjadi buah
mulut. ...
Almond London
-
Dah beberapa hari tak sempat nak update blog...... Nak jengah pun tak
sempat... Takat jeling-jeling jer.... rasa cam sibuk jer..... Ntah apa yg
sibuk pun t...
Siri Blogger Masakan - Nusantara Series
-
Bismillahirrahmanirrahim. Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua
teman-teman dan pengunjung setia Dapur CT yang tersayang. Alhamdulillah,
sepert...
-
Durian crepes! fuh! ni antara produk yg paling top dlm musim2 durian ni.1
day aku kena wat 50set.mean dlm 300pcs! sure ada yg ckp..alaaa..takat
300pcs je p...
Seri Kaya Pandan...
-
Assalamualaikum...
Kembali bersiaran... Winter sudah menjelma lagi... Pejam celik, pejam celik
sudah setahun masa berlalu setelah melahirkan si kecil Iman i...
Lemon tart (lemon curd filling)
-
This tart is my favourite coz I like things zingy and lemony. You can use
the Rich tart dough from my previous recipe. Blind-bake the tart shell for
15 ...
French Loaf
-
French Loaf size small 2.0 lbs, baru siap lepas isyak...terus potong, makan
panas-panas. Makan dengan hot tuna ayam brand, timun jepun yang krup krap ...
How to Make Cute Turkey Cupcake Toppers
-
Kawaii is a Japanese word for “cute” and it has become an popular genre of
cake decorating. To create a fresh version of Thanksgiving cupcake toppers,
I ...
Homemade Cream Of Mushrooms
-
Geram pulak bila nampak swiss black & white mushrooms ni kat rak2
supermarket..nampak fresh gitu..ada offer lagi..itu yang terus teringin nak
buat cream ...
RESIPI KEK PAUN OREN
-
Assalammualaikum, salam sejahtera semua. Alhamdulillah, masih diberi
sedikit kerajinan untuk che mat kemas kini blog tiffinbiru ini, walaupun
ini entri p...
Class Cupcakes Julai 2011
-
Salam semua.. class cupcakes untuk bulan Julai akan dijalankan pada *13
Julai 2011*, hari *Rabu* bagi yang inginkan kelas pada hari bekerja dan *16
Julai 2...
Gunung Raya, Langkawi
-
Assalamualaikum...
Tergerak pulak hati nak kongsi2 kenangan, salah satu destinasi kami semasa
holiday singkat ke Langkawi kelmarin - 11.5.2017 (Khamis) - 1...
Russian Black & White Chocolate Cake
-
Assalamualaikum dan selamat sejahtera... ini adalah kek yang menjadi idaman
dan angan-angan aku ingin mencuba. alhamdulillah terlaksana juga akhirnya.
n...
Salam aidilfitri 2015
-
Assalamualaikum..
Haaachuuw!
Punya banyak debuuu..blog sapaaa la ni..
Hari ni dah Ahad...02.08.2015 tak semena2 saya update blog...sapa laa yg
bising2 H...
KAPSUL MANJAKANI ASLI
-
Kapsul Manjakani Asli - Fungsi utama : antioksidan dalam manjakani boleh
mencegah barah payudara & rahim, melambatkan proses penuaan_mencantikkan
kulit_a...
Peristiwa Pilu 11 April 2021
-
Assalamualaikum sahabat,
Inilah foto kami yg terakhir, di majlis konvo pada 30 Mac 2021. Inna
lillahi wa inna ilayhi raji'un (إِنَّا لِلَّٰهِ وَإِنَّا...
Modeling Chocolate Roses- by Mame Recckio Wolfe
-
*Dark Modeling Chocolate*
1 lb. (454 g) semisweet or bittersweet dark chocolate
2/3 cup (8 oz. or 224 g) light corn syrup or golden syrup or Karo
*Whi...
Kek Coklat Keju Kukus
-
Wahhh! Dah agak lama tak mengukus kek. Rindu pulak nak makan. Projek
mengukus ni pulak asyik tertangguh2 disebabkan kesuntukan masa dan
jugaaa...heheh.....
-
As-Salam semua. Maaf kerana dah lama 'hilang' dalam dunia blogging. Rasanya
sejak FB dah menjadi perhatian umum dewasa ni, blog-blog dah mula mengambil
bac...
kalau dapat makan sejuk ni mesti lagi umphhh !!
ReplyDeleteResepi Kuih Jongkong:-
ReplyDeleteISI JONGKONG
3 cawan tpg Beras
11 cawan air. ( included air daun pandan )
10 helai daun pandan d kisar ambil juicenya.
1/4sdk kapur sirih
1/4sdk garam
KUAH JONGKONG
4 cwn santan
1 cawan air gula ( 1/2 cup gule merah + 1/2 cup gula putih )
1/2 sdk garam
CARA2
1.Semua bahan2 utk isi jongkong dbancuh & dtapis.Letak datas api yg perlahan sambil dkacau tanpa henti hingga bancuhan jd pekat dan bertali.Jatuh berderai.dlm 20 ke 25min siap masak.Utk kepastian tpg masak, just put few drops dlm cawan berisi air.Kiranya tpg jongkong x lerai & masih dlm bentuk butiran..jd masaklah ya..Tuang dlm bekas,sejukkan bru letak dlm peti sejuk. sebelum d potong.
Utk Kuah:
Masuk santan kedlam kedua2 gula yg di masak dahulu & d tapis. Kacau mesra & rasa ikut kesesuai selera anda.Garam dmskkan bg nak rasa lemak kuah tu. ok selamat mencuba.Any query just call me..
Kalau xdak kapur sirih xpa ka?
DeleteYa..CT..!! kalau sejuk memang best!!! Tak rasa jongkong tiba2 terus msk keronkong..He..he..bijak2..
ReplyDeleteAssalammualaikum,,,,Enak nich kalau dibuatin......
ReplyDeletepa lagi buat buka puasa..
aik buat jongkong lagi ke? bru je buat mase kt umah tronoh..hehe
ReplyDeleteermmm...yummmie! sedapnya ..alamak terliurlah saya..nak buat ala tak pandai...
ReplyDelete