Tadi ptg p kedai nk beli barang utuk berbuka nnti....tup tup ternmpak daun pandan fresh kt satu sudut...apa lagi otak akak norli teringat kuih cara dgn bancuhan air pandan..ehm wangi nya kuih kalau ada pandan yg asli dan yg pasti warna hijaunya berseri seri waktu d saji...betoi tak?
Ni dia kuih cara yg siap di bakar td...for sure sedap ..rasa lemak santan....d adun dgn air daun pandan...
Jom.....makan sama sama...Buat 2 cawan tpg gnadum + dua cawan 1/2 air daun pandan + santan 1 cawan ...+ 1 biji telur + 1/2 sudu kecik garam.
Blend semua dlm blender....then biar 15 min. Acuan kuih cara d gris dgn mentaga + minyak sikit...wanginya.....then tuang bancuhan tepung tadi. Taruh sedikit gula ( 1/2 sudu teh) dlm acuan dan tutup. Buka kembali ...tgk tpg warna hijau terang tanda dah masak..angkat....Dan hidang....
RED VELVET CAKE
-
Ini kek harijadi Alya pada hampir ke penghujung tahun 2011. Dibuat kerana
nak tahu sangat apa sebenarnya keistimewaan kek ini sehingga menjadi buah
mulut. ...
12 years ago
Memang rajin sungguh Kak Norli nie...
ReplyDelete