KAWAN2 FOLLOWERS ALAM SIBER...terima kasih kerana sudi bersama saya..

Sunday 28 November 2010

Kek Karemel

Sedap kek Karemel ni...x sempat sejuk pun memang dah sedapdah...
Nampak kan air bubble d celah2 Karemel layer tu...yg tu jgn tgk..sila abaikan..
Jom p masuk dapur..buatkan untuk anak2...Nk buat dia pun kejap sgt...!!

Qaseh- AzZahra...menemukan Kak Norli dgn Kek Karemel yg akak rasa unik sikit...ada rasa kek dgn Karemel. Teringin sungguh nk buat macam mengidam pulak..dok terasa kt mulut ni...Lepas buat housekeeping rumah..mula lah buat Kek Karemel ni.Ehm..hasil nya memang terkejut..mana taknya..karemel cntik xxx pecah dan cntik bila d potong dgn pisau berbiku2 tu...cuma caremel tu ada buih sikit..Akak dh habis lembut lembai masa mengacau telur tadi ..takut jdi buih..Tak pa la...janji kek terhasil..dan rasanya sdap...Terima Kasih pada Ana ( Qaseh-AzZahra) ------> yg ambil kat Pn Munira(FB)-----> spa tuan resepi asal???? ( dlm pencarian )
Bahan2:
(A)-Gula Hangus
  • 2 sudu besar gula (utk bt gula hangus)
  • *tabur gula dlm loyang n msk ats api perlahan..biar gula hancur n wrna tukar jd perang)
  • Ketepikan dulu
(B) - Bahagian Atas
  • 1/2 tin susu cair FN...(blh tmbah klu nk karamel tebal ckit)
  • 70 gm gula kastor
  • 1/2 sudu teh esen vanila
  • 3 bj kuning telur...(kalau tmbah susu cair kena tmbah gak kuning telur)
(C) - Lapisan Kek
  • 140 gm tepung gandum
  • 70 gm gula kastor
  • 3 bj kuning telur
  • 135 ml air biasa
  • 1 sudu teh baking powder
  • 45 ml minyak msk
(D) Merinque
  • 6 bj putih telur
  • 70 gm gula kastor
  • 1 sudu teh krim of tartar
TAMBAHAN : 2 SUDU BESAR SUSU PEKAT MANIS..kek lebih lembut & sedap (",)
Cara membuatnya:
  • Kacau semua bhn (B) perlahan2...jgn bg berbuih2...nti x jd karamelnye...
  • masukkan (B) td dlm loyang gula hangus tadi..ketepikan.
  • pukul bahan (C) *Ana guna senduk je..ketepikan.(masa ni bolehla tambah susu pekat manis tu)
  • pukul sampai bhn (D) smpai jd kembang & bila kita angkat dia x jatuh...
  • campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati..
  • bahgikan kpd beberapa bahagian & letak pewarna n paste kalau nak..
  • masukkan kedlm loyang yg ada gula hangus tadi (A + B)..selang seli warna, letak ditengah2 loyang
  • Bakar cara double boiling - selama 1 jam suhu 160-180'C
  • Bila masak angkat & rehatkan 10 minit baru terbalikkan kek yg dibakar tadi...
  • Masukkan dlm peti sejuk 1 jam n lepas tu mkn sejuk2.

3 comments:

  1. singgah sini nak jalan2.. uishh sedapnya kek. leh cuba ni ;)

    ReplyDelete
  2. Salam nur..buatlah sedap kek ni..pasti kalau ada anak..mereka tntu suka...tq singgah s cini.

    ReplyDelete
  3. salam, kalau boleh, time ni jugak nak ngap kek yg sedap tu..menggoncang perasaan!! huhu

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails