JOM makan...
Resepi asal: chef Asma
Rujukan resepi dari: AYU Singapore
Bahan2 Lapisan Bawah:-
500g beras pulut
300ml santan pekat
300ml air
2 tsp garam halus
Cara2nya:-
Rendam pulut sekurang2nya 4 jam
Basuh bersih & toskan
Kukus dengan semua bahan diatas selama 30 minit.(Kukus dengan loyang yang berlainan tidak berlubang)-(Ayu kukus terus dalam loyang yang nak digunakan- dialas plastik wrap dulu then bubuh pulut dengan yang lain)
Apabila pulut masak, gaul hingga sebati.Tekan dalam loyang 10x10x2". (Since Ayu cuma buat 1/2 adunan , I gunakan loyang 8" aje)
Bahan2 Lapisan Atas:-
Bahan A
250g gula castor
100g tepung kastard
400ml santan pekat
400ml air
20g daun pandan- diblender dengan air diatas.-tapis ketepikan
Bahan B
4 biji telur
1/2 tsp garam halus
1/4 tsp pandan essence-(Ayu tak letak sebab gunakan fresh pandan )
pewarna hijau- secukupnya
Cara2nya:-
Satukan bahan2 A kacau rata & masukkan bahan2 B kacau hingga sebati.(Ayu blender aje semua) Tapis kedalam periuk & masak. Kacau hingga naik wap. sekejap aje (Ayu masak dalam 2-3 minit saja).
Tuang keatas lapisan bawah & kukus selama 30-40 minit.
Rujukan resepi dari: AYU Singapore
Bahan2 Lapisan Bawah:-
500g beras pulut
300ml santan pekat
300ml air
2 tsp garam halus
Cara2nya:-
Rendam pulut sekurang2nya 4 jam
Basuh bersih & toskan
Kukus dengan semua bahan diatas selama 30 minit.(Kukus dengan loyang yang berlainan tidak berlubang)-(Ayu kukus terus dalam loyang yang nak digunakan- dialas plastik wrap dulu then bubuh pulut dengan yang lain)
Apabila pulut masak, gaul hingga sebati.Tekan dalam loyang 10x10x2". (Since Ayu cuma buat 1/2 adunan , I gunakan loyang 8" aje)
Bahan2 Lapisan Atas:-
Bahan A
250g gula castor
100g tepung kastard
400ml santan pekat
400ml air
20g daun pandan- diblender dengan air diatas.-tapis ketepikan
Bahan B
4 biji telur
1/2 tsp garam halus
1/4 tsp pandan essence-(Ayu tak letak sebab gunakan fresh pandan )
pewarna hijau- secukupnya
Cara2nya:-
Satukan bahan2 A kacau rata & masukkan bahan2 B kacau hingga sebati.(Ayu blender aje semua) Tapis kedalam periuk & masak. Kacau hingga naik wap. sekejap aje (Ayu masak dalam 2-3 minit saja).
Tuang keatas lapisan bawah & kukus selama 30-40 minit.
salam kak...meh sini sepiring..teringin beno teman nengoknyer....
ReplyDeleteCendana...buatlah..insyaallah memang sedap sgt...!!!
DeleteSedapnya kuih seri muka tu kak zaleha ;)
ReplyDeleteMEMANG sedap giler..he..he..ayat mengoda lah ni...buat na..nnti jap akak try upload resepi....ternet mchm ciput...lembab...sgt..
DeleteAssalamualaikum....amboi...ni wat minum petang ke? Sedapnya, balik kg lamakan seri muka mak buat. Buat sendiri kureng ummmph la, somi pon suka yg makmertuanya lg hehehe.
ReplyDeleteOrg tua2 buat dia x main sukat2..Depa MASTER of agak2 tapi masakan DEPA meletop..Akak pun suka main agak2..pasai rasa nya berbeza...tpi kat cini kena bagi sukatan agar generasi muda mudah buat dan resepi yg akak pilih memang ok ..
DeleteSalam kak noor...seri muka kuih nombor satu,iza n family ni...lama dah x buat,dok beli je..kena pulak,yg beli ni sedap n kena ngan selera iza..tu yg malas nak buat tu....
ReplyDeletetq singgah Ilham...buat lah seri muka ni..memang sedap sgt..tmbah2 kita yg buat pasti memikat selera suami & anak2...he..he..
Deletesemuanya sedap
ReplyDeleteVery nice.
ReplyDeleteyummy..sedapnyer..kak..tahu tak camne nak buat cheese kek dengan mudah..kan ada yang produk cheese segera..
ReplyDeleteAssalam...serimuka tu adunannya utk loyang brapa inci ya?
ReplyDelete