KAWAN2 FOLLOWERS ALAM SIBER...terima kasih kerana sudi bersama saya..

Sunday, 13 May 2012

Lepat Pisang.....

Lama jugak x bersiaran kt cini...sunyi sgt umah ni....tuan tanah byk kt FB ja...Lepat ni akak buat 3 hari sudah..Tapi ni special sikit pasal kuih ni selalu Mak akak yg buat Lepat Pisang gini. Akak suka lepat mchm ni.anak2 semua suka resepi begini. Pisang emas, gula merah, kelapa parut,Sagu, keledek dan santan pekat. semua ramuan ni d gaul rata.......Tepung jgn taruh byk.....kita nk rasa pisangnya..Kejap...clear lepat.                                                  




LEPAT PISANG ( 18 biji )


  1. 300gn pisang emas x berkulit
  2. 100gm ubi keledek yg telah d potong cuib2
  3. tpg gndum 2 1/2 cwn
  4. 1/2 cwn sagu d basuh & d tos airnya
  5. santan pekat 1/2cwn
  6. kelapa parut 1/2 cwan ( parut muda sedap) optional
  7. garam 2 cubit
  8. Gula 1/3 cawan
  9. Air gula merah 1/3 cawan ( 3sudu besar gula merah +1/3 air masak)


1. lenyek pisang dgn gula pasir + grm. Hancur then lmsk tpg. Gaul msk gula merah.sagu. kelapa , keledek mentah. Then last msk santan pekat agak2..Jgn terlalu cair takut susah nk balut nnti...Ambil daunpisang letak lebih kurang 1 1/2 cmca besar dan bungkus.
Siap kukus hingga msk..
 — 


Juadah makan pagi....makan panas..ehm sedaq..tau tau daah 3 ketul ..!!!!


No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails