Assalam...selamat hari rabu semua...dan Selamat Hari Guru!!!! Chocolate Moist Cheese Cake ni akak Norli buat 4 minggu sudah...tpi x kesempatan nk upload kt blog....Kek ni sekali pandang masa AlongRoz update kat blog dia...Fuh!!! memang akak x bleh tahan dgn warna dia yg amat mengancam kalbu....dan bagi akak kek ni memang sedap!!! nk buat pun mudah dan makan pun mudah..kejap ja dh habis...Siapa 2 nk cuba
boleh try.lagi pun resepi dia pun x besar mana..cun2 untuk akak 3 org kat umah. Jom cuba......!!!!
Sedap kek ni...terima kasih kepada AlongRoz Homecreation yg membuat akak terpangil nk buatkek yg sedap ni...
By: AlongRoz@HomeKreation
Source: buku Chef Zubaidah Chepa
Along tambah perisa pandan pada lapisan ciskek & taip semula resipi utk mudah rujuk sendiri
Saiz: 8" persegi
LAPISAN BROWNIES:
60g Butter*
30g Cooking Chocolate* (* cairkan, sejukkan)
4 bj Kuning Telur
2 bj Putih Telur
110g Gula Kastor
25g Tepung Gandum
25g Serbuk Koko
½ st Baking Powder
1 st Choc Emulco (Along tak bubuh)
CARA2:
1. Pukul telur & gula sehingga kembang.
Masukkan campuran coklat* & kacau sebati.
Masukkan kesemua bhn2 lain & gaul rata.
2. Tuangkan ke dlm tin yg di lapik & di minyakkan.
Kukus selama 35 minit.
LAPISAN CHEESECAKE:
1 bj Telur
30g Gula Kastor
½ sb Ovalet
30g Tepung Superfine
20g Tepung Jagung
100-125g Cream Cheese*
1 sb Susu Pekat*
1 st Pes Pandan* (* pukul sehingga lembut)
50g Minyak
CARA2:
1. Pukul telur, gula & ovalet sehingga kembang & pekat.
Masukkan tepung & gaul rata.
Masukkan campuran cream cheese* & gaul rata.
Gaulkan minyak.
CANTIKKAN!!! gandingan warna hijau pucuk pisang dan chocolate....By: AlongRoz@HomeKreation
Source: buku Chef Zubaidah Chepa
Along tambah perisa pandan pada lapisan ciskek & taip semula resipi utk mudah rujuk sendiri
Saiz: 8" persegi
LAPISAN BROWNIES:
60g Butter*
30g Cooking Chocolate* (* cairkan, sejukkan)
4 bj Kuning Telur
2 bj Putih Telur
110g Gula Kastor
25g Tepung Gandum
25g Serbuk Koko
½ st Baking Powder
1 st Choc Emulco (Along tak bubuh)
CARA2:
1. Pukul telur & gula sehingga kembang.
Masukkan campuran coklat* & kacau sebati.
Masukkan kesemua bhn2 lain & gaul rata.
2. Tuangkan ke dlm tin yg di lapik & di minyakkan.
Kukus selama 35 minit.
LAPISAN CHEESECAKE:
1 bj Telur
30g Gula Kastor
½ sb Ovalet
30g Tepung Superfine
20g Tepung Jagung
100-125g Cream Cheese*
1 sb Susu Pekat*
1 st Pes Pandan* (* pukul sehingga lembut)
50g Minyak
CARA2:
1. Pukul telur, gula & ovalet sehingga kembang & pekat.
Masukkan tepung & gaul rata.
Masukkan campuran cream cheese* & gaul rata.
Gaulkan minyak.
2. Tuangkan ke atas lapisan brownies & kukus 30 minit.
waaaa...salin rsp..harus cuba ni..InsyaAllah..
ReplyDeleteAssalamualaikum Kak Noor
ReplyDeletesingah sini nak makan kek coklat...he he
As salam kak Noor :)
ReplyDeletecantik warna hijau n coklat... mcm ngam jer!!!
minta izin salin resipi yer..
Assalam Anna, Atuk & Mama HAwa...
ReplyDeleteAnna - cubalah buat insyaallah sedap..x muak dgn cheese pun.
Atuk - Wa..lama x singgah umah akak...Pasti keluar berjalan jauh kan...he..he..
Mama Hawa - Memang cntik gandingan colour tu...sedap pun sedap..!! amik lah mama..akak halal kan...itu pun akak amik dr kawan blogger akak jugak...:)