Cocoq Kodok...bahasa orang Utara...( kuih kodok ) semua org kenai kan. Mudah nk buat...dan rasa pun sedap. Leh kata semua org suka makan. Kuih ni nk buat, org tak main sukat2...just agak2 ja. Lain tangan...lain hasilnya. Selalunya Kak Norli x taruh tepung byk...just 1/3 dr pisang. Gula lebih kan sikit...walaupun pisang manis..kerana untuk menghasilkan COQ KODOK yg ranggup d luar tpi lembut d dalam. Bila buat selalu kita dah leh agak tahap gula...tepung....dan sedikit air untuk melembutkan isi kuih kodok ni. Alah....dok merepek apa kak norli ni...pejam mata pun semua org leh buat...he..he...
Gorengnya kena warna tone colour gini.....baru makan dia ada rasa ranggup d luar tpi d dlam lembut dgn pisang...
Masa mengoreng..kena tunggu dia sambil d olek2 dgn sudip kayu supaya coq KODOK tu bulat2 dan warna semuanya seragam , masak pun sekata.
mabeles.. yummy..
ReplyDeletetgh ujan ni..
ReplyDeletesedap, mkn panas2..
Qistina & powluck,,,
ReplyDeleteMemang sedap!!! pasai tu kita panggil cucur kodok he..he.. & makan x kira waktu...selalu laju je masuk mulut...apa pun trimakasih singgah mmberi komen...he...he...he...