KAWAN2 FOLLOWERS ALAM SIBER...terima kasih kerana sudi bersama saya..

Friday, 29 April 2011

Seri Muka Pandan

Dah buat 2 hari lepas....Seri Muka Pandan. Baru free nk upload gmbar...tu pun tangan kiri buai Daneeya Arissa..tangan kanan pulak dok serve internet. Resepi asal dr Chef Asma yg pandai bertalam talaman dan rujukan akak pulaq x lain dari AYU Sngapore tu lah. Nak ikut2 pagi2 bila beli kuih x pernak teringin pun nk buat...Tpi bila msk blog c Ayu tu..hati meronta2 nk buat gak kuih ni...terasa sgt sedap kuih ni.....tu belum makan lagi baru tgk gmbar d blog dia ja. So ini lah hasil kuih yg pastinya sedap d mulut kita.Tq Ayu..akak copy paste resepi dr blog Ayu tu....dan pada empunya resepi...Chef Asma...makasih ya....


kat pulut ada warna merah...tu saja akak taruh...dulu mak akak suka warnakan sedikit pulut dgn merah...then dia cmpur dlm pulut warna putih...nmpak menarik ....machm nasi hujan panas.
akak segan...main titik warna dlm pulut...then gaul sikit....tu x berapa nk cntik....!!!

Resepi asal: chef Asma
Rujukan resepi dari: AYU Singapore

Bahan2 Lapisan Bawah:-
500g beras pulut
300ml santan pekat
300ml air
2 tsp garam halus

Cara2nya:-
Rendam pulut sekurang2nya 4 jam
Basuh bersih & toskan
Kukus dengan semua bahan diatas selama 30 minit.(Kukus dengan loyang yang berlainan tidak berlubang)-(Ayu kukus terus dalam loyang yang nak digunakan- dialas plastik wrap dulu then bubuh pulut dengan yang lain)
Apabila pulut masak, gaul hingga sebati.Tekan dalam loyang 10x10x2". (Since Ayu cuma buat 1/2 adunan , I gunakan loyang 8" aje)

Bahan2 Lapisan Atas:-
Bahan A
250g gula castor
100g tepung kastard
400ml santan pekat
400ml air
20g daun pandan- diblender dengan air diatas.-tapis ketepikan

Bahan B
4 biji telur
1/2 tsp garam halus
1/4 tsp pandan essence-(Ayu tak letak sebab gunakan fresh pandan )
pewarna hijau- secukupnya

Cara2nya:-
Satukan bahan2 A kacau rata & masukkan bahan2 B kacau hingga sebati.(Ayu blender aje semua) Tapis kedalam periuk & masak. Kacau hingga naik wap. sekejap aje (Ayu masak dalam 2-3 minit saja).
Tuang keatas lapisan bawah & kukus selama 30-40 minit.

7 comments:

  1. kak norlie nmpk sedap dan menarik sbb ada kaler merah2 gitew.Sy tak prnh wat lagi kuih ni.Selalu main beli jer

    ReplyDelete
  2. cantik kak norlie..ada kelainan buh warna merah ..mesti sedap..resepi chef asma mmg sedap

    ReplyDelete
  3. cantiknya...tmbh ade wana merah tu lg berseri...:)

    ReplyDelete
  4. Assalam kak norlie,
    cantik pulak pulut tu diwarnakan merah..oh mak akak kalau buat digaulkan dengan pulut warna tu ya..erm, macam talam pulut hitam gitulah, cuma yang ni warna merah..cantik lah kak, satu kelainan, boleh dicuba lain kali..thanks akak sudi cuba recipe chef asma ni..memang sedapkan kak..

    ReplyDelete
  5. Assalamulaikum kak norli

    Ct memang suka bab2 kuih talam mahu pun serimuka ni. kalau masuk blog kawan2 yang buat talam ker mesti geram jer nak buat.. hihihi.

    Lain dari yang lain lah kuih akak ni cantik macam ada batu delima jer kaler merah kat pulut tu :D

    ReplyDelete
  6. salam kak norli
    cantik kuih serimuka tu,ada kristal kt pulut tu,teruja nk cuba,kuih feberet cik abang..

    ReplyDelete
  7. Salam pada semua yg singgah kt cini...
    lina- buat lah...insya allah resepi ni sedap ..yg beli selalunya hampeh..setakat makan tpi x dak uummph.

    Iza Akma- resepi chef asma memang x dpt d nafikan. Kelainan rasa nya amat berbeza.

    Hanim - Ehm..cntik kah??? tpi kalau buat dgn teliti pasti lagi cntik. Macham delima..

    Ayu - hu hu malu lak rasa...kalau PRO masak memasak kata gitu...tpi apa pun memang sedap kuih chef ni...rasa nk buat lagi...

    Ct Delima - memang berseri kalau rajin sikit. Batu delima ye...bukan CT Delima ke yg berseri....akak norli rasa CT Delima lagilah cntik...he..he..

    noorsafone _ buat lah ..akak recomment sedap!!! taruh sikit warna merah pasti menarik...tq ...

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails