Kuih Cucur Tauhu Sedap.....memang SEDAP!!!! tak tipu punya...Tak sesal punya kalau buat. Ni akak pernah buat dulu...tapi terlupa juadah kuih yg memang ada ummpph...sehingga terjumpaPuan Yatie (Yatiememories ) kita kt Johor buat Jumaat sudah. Tanam semangat kena buat..so hari ni termakbul hajat..Alhamdulillah..
Asal resepi dari Chef Hanieliza....memang tak dinafikan hebat resepi chef kita ni. Terima kasih pada semua sahabat2 bloggers..yg pernah akak amik resepi2 mereka & kerana sudi share resepi mereka. Kerana mereka...hasil kuih akak x pernah mengecewakan....dan moga Allah saja yg membalas budi ...keikhlasan mereka. Jazakallah...
Sos nya.....
Cili Hidup 4 biji ( besar) + 1 ketul bawang putih = mesin bagi halus. Taruh air dlm setengah cawan masa blender. Then taruh dlam periuk.Masuk tomato sos 4 c besar + cuka 11/2 c besar + 2 c besar gula + secubit garam= Msk atas api perlahan hingga pekat.Rasa.....add in apa yg kurang ikut lidah masing2. Bagi akak kena ada masam masam manis....baru dia menangkap dgn cucur tauhu tu..selamat mencuba...
Cili Hidup 4 biji ( besar) + 1 ketul bawang putih = mesin bagi halus. Taruh air dlm setengah cawan masa blender. Then taruh dlam periuk.Masuk tomato sos 4 c besar + cuka 11/2 c besar + 2 c besar gula + secubit garam= Msk atas api perlahan hingga pekat.Rasa.....add in apa yg kurang ikut lidah masing2. Bagi akak kena ada masam masam manis....baru dia menangkap dgn cucur tauhu tu..selamat mencuba...
Cucur Tauhu
Bahan :-
3 keping tauhu lembut
200 gram udang [buangkan kulit]
1 labu bawang besar [potong dadu]
2 tangkai cili merah [cincang]
2 pokok daun bawang [potong pendek]
2 cawan tepung gandum ]
1 cawan tepung naik sendiri ] ayak
2 cawan air
Garam secukupnya
2 cawan minyak
Sos cili
Cara
1. Tauhu dan udang dipotong kecil.
2. Masukkan semua bahan kecuali minyak dan sos cili dalam mangkuk adunan n gaulkan rata.
3. Panaskan minyak dan sudukan adunan dalam kuali.
4. Gorengkan sehingga kuning keemasan.
5. Angkat dan toskan. Hidangkan.
3 keping tauhu lembut
200 gram udang [buangkan kulit]
1 labu bawang besar [potong dadu]
2 tangkai cili merah [cincang]
2 pokok daun bawang [potong pendek]
2 cawan tepung gandum ]
1 cawan tepung naik sendiri ] ayak
2 cawan air
Garam secukupnya
2 cawan minyak
Sos cili
Cara
1. Tauhu dan udang dipotong kecil.
2. Masukkan semua bahan kecuali minyak dan sos cili dalam mangkuk adunan n gaulkan rata.
3. Panaskan minyak dan sudukan adunan dalam kuali.
4. Gorengkan sehingga kuning keemasan.
5. Angkat dan toskan. Hidangkan.
Assalamualaikum K.Noor,
ReplyDeleteakak dah buat juga ya cucur tauhu ni..mmng sedapkan kak..yatie pun dah buat 2 kali ni..anak2 suka sangat...menyelerakan tngk cucur akak..
ringkas tp menyelerakan... sedap!!
ReplyDeletesedap nampak cucur tauhu akak ni..boleh lah masuk list ni kak..
ReplyDeleteHi Kak!!! Hru doing??? :)
ReplyDeleteWOW, sedap nampak cucur tauhu tu kak...yummm!!! Aisey teringin plak nak makan time hujan ni..hehe!
Selamat Berpuasa darling!
Assalam & Selamat Pagi....
ReplyDeleteAri ni..sibuk cikit...apa pun layan Blog dulu...
Yatie...memang sedap!!! x jemu2 makan.stock ada lagi so kena mkan sikit2 smpai habis. Budak2 x balik so kena habiskan dgn hubby. Apapun memang Yatie x menyesal buat...
Ayu...buat lah...akak recomment kuat ni. Kalau x sedap akak bayar harge tepung semua...ni bermakna betapa enak nya cucur tu..buat ye..
Love...kena try buat cucur ni tau..akak jamin 100%..pasti kedua2 cucu akak tu pasti suka..nnti depa suruh buatkan lagi.Take care...
Gee ---- terima kasih singgah d cini...apapun Gee kena trybuat cucur ni ya...pasti anak2 suka...amat meyelerakan....