KAWAN2 FOLLOWERS ALAM SIBER...terima kasih kerana sudi bersama saya..

Thursday, 18 August 2011

Lompang Pandan

Ramadhan ke 18 dah hari ni....kejap masa berlalukan...? Ari ni rehat kejap dari buat kulit tart...esok baru nk smbung balik. Juadah kuih berbuka ari ni ..Lompang Pandan. Antara favourite akak... tambah ada pandan..memang suka ! wangi pandan masa dok kukus..bergembak gembak satu rumah...Ehhmmm ...pasti sedap....

Selalunya akak Norli ..kalau buat kuih guna daun pandan..pasti akak mesin 10 helai daun tu..kerana akak nk original colour...baru cntik..cun melecun kuih yg terhasil...he..he..
Baru ni p kat pasar jumpa acuan kaca comei2 untuk buat kuih lompang...akak angkut lagi....Pasai lani susah nk dapat...acuan kaca gini...Yg ada acuan plastik biasa..banyakkan . Kalau pakai acuan kaca..lubang lompang cntik dan dalam..



KUEH LOMPANG ( hasil 31 biji Lompang )

Bahan A

1 1/2 cawan tepung beras
1/2 sudu kecil kapur [bancuh dan tapis]
Kelapa muda diparut gaul dgn sikit garam

½ cawan air daun pandan. ( dari 6 helai daun pandan mesin dgn ½ cawan air )

Bahan B [masak sehingga mendideh dan tapiskan]
1/2 cawan gula biasa
2 cawan air

Cara:
1. Bancuhkan tepung dgn air kapur yg ditapis bersama ½ cwan air daun pandan.
2. Tuangkan air gula yang suam dan kacau rata.
3. Panaskan cawan kecil dalam kukusan.
4. Tapiskan adunan kedalan teko untuk memudahkan dituangkan kedlam acuan kecil.
5. Kukuskan kueh selama 15 minit.
6. Sejukkan kueh.
7. Cungkilkan perlahan dan masukkan kelapa parut .

( akak norli x cmpur tpg jagung....pasal dlm tpg beras selalunya sudah d adunkan tpg jagung sekali ).

8 comments:

  1. Assalamualaikum Kak Norli

    selalu saya buat...melekat kat acuan

    Wassalam

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum Kak Norli,
    sedapnya tngk kuih lompang pandan ni..terasa harum je...cantik lesung pipitnya..suka tngk....

    ReplyDelete
  3. k norlie, nak sikit!!!!!

    ikhlas ni, nampak sgt cantik dan menggoda tau... ni yg buat teringin nak buat. tp belum pernah buat kuih lompang. takut hasilnya menghampakan :( makan pun jarang gak hehehee tp baru2 ni sebelum puasa ada makan kat umah jiran yg buat bacaan yassin. mmg harum semerbak pandannya.ambik 2 ketui rasa tak cukup. nak repeat, tgk2 dah habis hehehee eeee buruk perangai kite tau....

    nak try,nak try,nak try!!!

    ReplyDelete
  4. cantik lompang tu...siap ada pusat lagi hehehe. memang sedap bau daun pandan kan, saya pon suka :)

    ReplyDelete
  5. ASsalam.....selamat berpuasa..semua .Tq singgah dumah akak yg seberapa ni..

    Atuk PHd...oh lain kali kalau atuk buat lompang ni..atuk sapu minyak kat acuan dulu..Baru senang dia keluar dan masa nk cungkil keluar pakai lidi cungkil gigi( yg bersih la ye..).bru cntik & x cedera keliling dia..selamat mencuba ya atuk..

    Yatie..ehm..akak suka makan...pasai daun pandan punya pasal.dan lagi satu pasal warnanya yg hijau tu...Lesung pipit yg buat Lompang menarik...macm kita kan...he..he..

    Fiza Nordin...hu hu..lama menghilang...rindu akak kt Fiza. tq singgah..Buat lah Fiza..insyaallah menjadi punya. Resepi akak bagi memang qty sikit ja. Mula dgn 1 1/2 cawan tpg beras ja...buat jgn x buat ye..


    Hanim....Selamat berpuasa...buatlah hanim..nnti lepas Raya try buat..skrg ni dh sibuk nk buat kuih raya kan..apapun tq singgah d cini..

    ReplyDelete
  6. sedapnya lompang..
    lama dah mas tak makan..
    jadi terliur lak..he3

    ReplyDelete
  7. Assalam...Mas.

    Rasa2 ni menu last bln Ramadhan...dah nk buat nuih raya dah ni...Lompang memang sdpkan...buatlah...

    ReplyDelete
  8. Aslmkm KakNorli,
    Bersahur apa hari ni? Sedap nya nampak kuih lompang pandan ni. Lama dah tak mkn kuih lompang.

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails