Salam Ramadhan buat semua yg singgah d cini. Lama akak tak bersiaran, bukan p mana. Dok kat Penang gak. Cuma sibuk..dgn urusan harian sejak dua menjak ni. Minggu sudah jaga Daneeya ( cucu akak yg baru 4 bln ) the whole week...pasal si Ibu kena kerja kat Hosp. Slim River. Tak sampai hati biar dia duduk d Nursery.....sepanjang satu minggu tu.
Ok...cakap pasal kuih Talam Pandan yg akak buat hari ni...untuk berbuka. Simple dan senang nk buat...yg susah tu...semangat nk buat! Bukan apa....akak berbuka tadi pun sorang2.
KUEH TALAM PANDAN
sumber : Hanieliza
Bahan Lapisan Bawah
1 caw tepung beras
1 s/b tepung jagung
1/2 cawan gula
2 cawan santan cair
1 cawan jus pandan & pewarna hijau
Cara
1. Gaul semua bahan, masukkan dalam periuk dan kacau sebentar saja atas api.
2. Masukkan dalam loyang 8 x 8 inci yg telah lapikkan pelastik.
3. Kukus sehingga masak [20 minit].
Bahan Lapisan Atas
1 cawan tepung beras
3 cawan santan pekat + sket garam
Cara
1. Gaul semua bahan dan tapiskan.
2. Masakkan sikit atas api. Kacau rata sekejap saja.
3. Cakarkan permukaan lapisan bawah dengan garfu.
4. Tuangkan perlahan2 keatas lapisan bawah.
5. Kukus sehingga masak [20 minit].
6. Sejukkan betul-betul baru dipotong.
Salam ramadan buat kak Norli & family ya..
ReplyDeletekuih talam pandan ni kita belum pernah buat algi kak nampak sedap gitu..waduh puasa2 ni dugaan betul!..