Kuih kegemaran family akak. Jonkong ...sepupu cendol lah ni..Cuma jongkong d taruh dlm bekas ..dan d potong bila kuih ni betul2 sejuk. Simpan dlm peti sejuk , lepas tu siram dgn santan yg d msk bersama gula merah atau gula kabung.
Sedap...!!!!!
Akak suka mesin daun pandan byk..supaya warnanya yg hijau asli , pasti nmpak menarik & cntik. Selain tu bau harum daun pandan masa mengacau adunan ni pasti memenuhi ruang dapur....
Kacau adunan tpg hingga pekat & berkilat...dgn api yg perlahan. Supaya masaknya sekata...
Tpg yg masak betul....bila kita nk potongkan..akan terkulai2 ( lembut lembai ) dan x patah. Resepi pernah akak taruh pada entry yg lepas....
assalam..
ReplyDeletepernah dengar org dok sebut2 kuih jongkong masa sekolah2 dulu.. tp tak tau cemana rupanya... hari ni baru tau.. TQ yer berkongsi info..
same macam kak madiha... pernah dengar nama kuih jongkong tp xtau mcm mane rupernye hehehee
ReplyDeletebak mai sikit nak rasa :D
Madhiha & Fiza...
ReplyDeletesory reply lambat sgt....terlepas pandang pulaq...hari ni masuk cini pasal cari resepi jongkong...
Madhiha ...Ini kuih org lama..seperti cendol cuma jongkong d atruh d Talam then bila sejuk baru potong..sedap makan sejuk2..
Fiza..mai lah amik semangkuk...hari ni pun akak nk buat untuk berbuka nnti...