Ni entry semalam kuih berbuka puasa. Apam Pisang...byk org tau buat Apam sempoi & senang ni. Kalau bukan Ramdhan..byk gerai kuih yg menjual utk sarapan pagi kan..Apa pun bagi akak Apam ni ada ceritanya yg sendiri..Dulu masa akak kecik2 dgn adik beradik kami..Kuih ni lah antara juadah pagi & ptg kami.Bagi kami kuih yg ada pisang pasti teristimewa utk kami.Dulu kami susah..kalau ke pasar mak nnti beli longokkan pisang..then macham2 kuih berasaskan pisang mak buat untuk kami..Sebarang kuih buatan emak pasti x pernah x habis atau d buang.Otak selalu set..have to eat..!! kalau x rugi esok ...sesal bila puasa..dh x leh makan kuih ni..Lani punya budak2 makan memilih..suka ni..yg sorang x suka nu..cerewet...atau X tau hargai makanan??
Apam yg cntik & menjadi..pasti warnanya perang kemerah merahan...atas Apam ni mesti kilat macham d taruh shellax..Dah yg best kena ada rasa pisang tu...na..
Apam baru keluar dari kukusan..panas2..Nak tau cmna nk buat:- 12 biji pisang emas size M + 1 cwn gula pasir + 2 cmca teh Bicarbonate of soda. Ramas2 smpai gula hancur ya. Tmbah 2 cawan tpg gandum..ramas sebati & biar sejam sebelum d kukus. Jgan dok p boh essen pisang na..pasal original taste pisang ni memang dah sedap & istimewa. tarraa......siap dah!
Lepas sejuk betul...baru potong..Ehm..sedap!!! rasa pisang yg asli...dgn kelapa parut bergaram ya.
Mai..cuba buat....! Puasa tahun ni akak x amik order kek Sarawak byk. just buat utk keluarga & kawan2 terdekat...Dah tekad puasa ni nk buat kuih basah sebanyak yg mungkin...till minggu ke dua ..
saya bace kisah pisang n cara buatnya ni..membuak air liur dlm mulut.hehehe..sedapnya nampak..ada pisang boleh cube menu simple tapi best nih
ReplyDeletememang gemor makan apam pisang nie...
ReplyDeleteni cam pggn umah tok. buat kt umah tok ka?
ReplyDeleteklu dibakar boleh tak?xde pngukus ler..oven je de..nk try buat ler..
ReplyDelete