Cheesecake...yg sedap..& x muak bila makan....Gandingan MANTOP chocolate & Cheese...
Tgk..cheese tu...hu..hu...yg tu yg sedap...!!!.masuk mulut..Subhanallah....Try buat menantu akak yg x makan kek...( x suka ) tpi bila try cheese kek ni...dia leh makan habis...maka sedaplah jawabnya.
CHOCOLATE MARBLE CHEESE CAKE
Bahan A :
180gm mentega
20gm serbuk koko
1 sudu teh baking powder
120gm tepung naik sendiri (Diayak bersama serbuk koko & baking powder)
170gm gula castor
3 biji telur
1. Pukul butter dan gula hingga kembang. Masukkan telur sebiji demi sebiji, kacau sebati.
2. Masukkan campuran tepung+baking powder+serbuk koko. Gaul rata dan bahagi kepada dua bahagian.
Bahan B:
250gm cream cheese
60gm gula castor
1 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
1.Pukul cream cheese sampai kembang.
2.Campurkan gula, telur dan esen vanilla. Pukul lagi sampai kembang dan rata.
Cara-cara :
1. Tuang satu bahagian A ke dalam loyang. Ratakan. Tuang aduanan cream cheese di atasnya dan ratakan.
2. Tuang sebahagian lagi bahan A dan ratakan.
3. Bakar pada suhu 165 darj cel selama 50min-60min ikut oven masing-masing. Seeloknya dibiarkan sejuk dulu sebelum dipotong.
(Tpi...garantee semua yg cuba..x sempat sejuk..waktu panas2 tu dh tergoda dgn bau dia yg harum...x sempat sejuk..clear kek tu ! )
Bahan A :
180gm mentega
20gm serbuk koko
1 sudu teh baking powder
120gm tepung naik sendiri (Diayak bersama serbuk koko & baking powder)
170gm gula castor
3 biji telur
1. Pukul butter dan gula hingga kembang. Masukkan telur sebiji demi sebiji, kacau sebati.
2. Masukkan campuran tepung+baking powder+serbuk koko. Gaul rata dan bahagi kepada dua bahagian.
Bahan B:
250gm cream cheese
60gm gula castor
1 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
1.Pukul cream cheese sampai kembang.
2.Campurkan gula, telur dan esen vanilla. Pukul lagi sampai kembang dan rata.
Cara-cara :
1. Tuang satu bahagian A ke dalam loyang. Ratakan. Tuang aduanan cream cheese di atasnya dan ratakan.
2. Tuang sebahagian lagi bahan A dan ratakan.
3. Bakar pada suhu 165 darj cel selama 50min-60min ikut oven masing-masing. Seeloknya dibiarkan sejuk dulu sebelum dipotong.
(Tpi...garantee semua yg cuba..x sempat sejuk..waktu panas2 tu dh tergoda dgn bau dia yg harum...x sempat sejuk..clear kek tu ! )
fuih..sedap jer rupa dia.. kak,nak tanya, kalau kek nie simpan lam petisejuk, leh tahan smpai berapa hari? sesuai tak nak buat jd kek raya nanti ;)
ReplyDeleteSalam Changkir...
ReplyDeleteterlalu lewat memberi komen...bari hari ni mai cini..bila ada org mintak resepi...
Kek apa pun kalau simpan peti sejuk dia tahan..tpi rasa nya akan berubah klu smpan lama sgt. Kalau buat raya pun boleh..tpi ingat2 x sempat simpan kot....D umah akak .panas2 depa dh makan..x sempat simpan..so akak x dak pengalaman minyimpan kek cheese ni....he..he...