Kosui akak, akak kukus dlm acuan lompang jenis kaca..pasal dia kecik & comei. So...bila nk makan senang NGAPppppp! terus semulut..habis! Lagi satu akak buat kasi lembut terketar2 kuihnya gitu so buat dlm acuan lompang.. memudahkan. Kalau buat dlm acuan bulat ( pelengat - org utara kata ) kena keraskan sikit baru senang potong. Mana2 pun boleh..janji kuih habis x membazir..
Resepinya:- 1 cawan tpg beras+ 2 sb tpg ubi + 1/4 sudu kecil kapur sireh= gaul dgn sedikit air biar mesra gitu..Then 1/2 cawan gula ( separuh gula merah + separuh lagi gula pasir) Masak dgn 2 cawan air kasi mendidih.. Kacau...& masuk dlm cmpuran tpg td..kacau mesra gitu then tapis
Panas kukusan dn tuang dlam acuan lompang himgga masak. sejukkan dulu then baru gaul dgn kelapa bercampur sedikit garam halus. Tuu...ja...siap dh.!!!
No comments:
Post a Comment