KAWAN2 FOLLOWERS ALAM SIBER...terima kasih kerana sudi bersama saya..

Friday, 13 August 2010

Kuih Kosui

Hari ni akak buat KUIH KOSUI aja...plan nk buat cucuq Jagung yg taruh udang kering dan sos cili buat sndiri..tpi x kesmpaian.Balik2 tgk2...Jagung x dak kt umah.Malas pulak nk turun p kedai.. Kedai jauh dr umah akak. Tpi x pa..ESOK MASIH ADA...
Kosui akak, akak kukus dlm acuan lompang jenis kaca..pasal dia kecik & comei. So...bila nk makan senang NGAPppppp! terus semulut..habis! Lagi satu akak buat kasi lembut terketar2 kuihnya gitu so buat dlm acuan lompang.. memudahkan. Kalau buat dlm acuan bulat ( pelengat - org utara kata ) kena keraskan sikit baru senang potong. Mana2 pun boleh..janji kuih habis x membazir..
Resepinya:- 1 cawan tpg beras+ 2 sb tpg ubi + 1/4 sudu kecil kapur sireh= gaul dgn sedikit air biar mesra gitu..Then 1/2 cawan gula ( separuh gula merah + separuh lagi gula pasir) Masak dgn 2 cawan air kasi mendidih.. Kacau...& masuk dlm cmpuran tpg td..kacau mesra gitu then tapis
Panas kukusan dn tuang dlam acuan lompang himgga masak. sejukkan dulu then baru gaul dgn kelapa bercampur sedikit garam halus. Tuu...ja...siap dh.!!!
Untuk nk tahan lama kelapa kita tu ..kukus sebentar then baru gaul dgn kuih kosui tu..Selamat mencuba.Adunan ni cukup lah utuk tiga orang makan.. selepas berbuka, selepas sembahyang Magrib & Lepas Tarawih nanti..he..he...projection jauh tu.

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails