KAWAN2 FOLLOWERS ALAM SIBER...terima kasih kerana sudi bersama saya..

Saturday, 21 August 2010

Mee Jawa, Cucur Tauhu & Sos Cili

Kelmarin malam, akak & hubby keluar lebih kurang kul 11mlm....cari Mee Jawa. Teringin bukan main..merata kami cari..tempat yg strategik semua x beroperasi...Last2 p pekena Char Kuew Teow kt pekan Permatang Pauh. Org ramai.....semua menjamu selera kt citu..rasa dia biasa ja..mungkin Char Kuew Teow bukan favourite kami.Soo..hari ni pagi2 ajak hubby gi market cari bahan nk buat Mee Jawa..
Mee Jawa...sempoi...pakai udang & sotong..sedapnya...!!! Kuah akak x buat byk...so dia pekat lah sikit. Tpi x taruh lah tepung....Pekat dgn cabai mesin,sos tiram,kicap,cuka sikit & tomato sos..
Bila nk makan gaul semua...hu..hu..sedap makan panas2...bawang mentah mesti ada baru best...Lagi satu..mee taruh.kejap..kacau2 then angkat. Jgn biar terlebih masak nnti kembang....Ppppp!!!!! sapa pun nnti x lalu nk makan.


Cucur ni amik resepi dr umah Hanieliza..sedap...hubby kata macham rasa ayam lak..Resepi nnti akak update esok...
Cucur Tauhu
Bahan :-
3 keping tauhu lembut
200 gram udang [buangkan kulit]
1 labu bawang besar [potong dadu]
2 tangkai cili merah [cincang]
2 pokok daun bawang [potong pendek]
2 cawan tepung gandum ]
1 cawan tepung naik sendiri ] ayak
2 cawan air
Garam secukupnya
2 cawan minyak
Sos cili
Cara
1. Tauhu dan udang dipotong kecil.
2. Masukkan semua bahan kecuali minyak dan sos cili dalam mangkuk adunan n gaulkan rata.
3. Panaskan minyak dan sudukan adunan dalam kuali.
4. Gorengkan sehingga kuning keemasan.
5. Angkat dan toskan. Hidangkan.
X smpat nk koyak cucur tu..nk posing texture dalamnya...dah Azan Magrib....cucur sudah kena serbu....

Ni Sos cili yg akak buat untuk cucur Tauhu ni.. Akak x pakai cili sos botol..pasal ..well u know me!!!! Hari ni rajin..sgt...he..he.. ni resepi masa form 3 dulu..cikgu Homescience teacher yg ajar..esok akak update resepinya ya.....
Cili Hidup 4 biji ( besar) + 1 ketul bawang putih = mesin bagi halus. Taruh air dlm setengah cawan masa blender. Then taruh dlam periuk.Masuk tomato sos 4 c besar + cuka 11/2 c besar + 2 c besar gula + secubit garam= Msk atas api perlahan hingga pekat.Rasa.....add in apa yg kurang ikut lidah masing2. Bagi akak kena ada masam masam manis....baru dia menangkap dgn cucur tauhu tu..selamt mencuba...

1 comment:

  1. pepepeperghh... terlior klu tengok siang hari ni. hahaha..

    teguhkan iman.. =P

    selamat berpuasa..

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails