Dah tengah hari bru teringat nak buat Talam Lapis.Tpg beras buat jongkong 3 minggu sudah masih ada lagi...Santan kotak pun belum terusik lagi.So akak chargas bangun bancuh bahan yg ada tu...siap tunggu nk kukus.Sepatutnya pagi should do dh..pasal nk tunggu dia betul2 sejuk baru leh potong..baru cntik potongan dia.Sory ya...resepi x dak la..pasal akak buat main boh & bancuh ikut naluri ja..Ni cara mak akak norli yg ajar..Kak Norli x kedekut aih...semua bukan leh bawa matikan..!!!apa pun kuih ni memang senang ja....boh tepong beras dan cmpur dlm dua sudu tpg kacang hijau..psal nk bagi dia berkilat gitu.Cmpur ayer gula yg d masak ..kacau sebati..adunan kena cair berderoi na...
Emak akak kata kuih..lapis yg d potong....kalau betul2 menjadi..pegANG kuih tu dia boleh lentur sana & letur sini x patah!!! maka cntik lah kuih tu....org kata bergetar getar..
Potomg dgn cutter plastik ..nk bagi cntik....agar tertarik...gitu...he..he..
Nk kasi kilat..kuih kita tu...petua org cina..(baba nyonya) mesti boh tepong kacang hijau dlam 2 sudu..pasti kilat..lip lap..lip lap gitu..
Ni Talam 7inchi yg akak buat..transit bagi sejuk sebelum potong.....
RED VELVET CAKE
-
Ini kek harijadi Alya pada hampir ke penghujung tahun 2011. Dibuat kerana
nak tahu sangat apa sebenarnya keistimewaan kek ini sehingga menjadi buah
mulut. ...
12 years ago
No comments:
Post a Comment